Kynutý točený jablečný koláč

Recept poslal/a
Jitka A., Praha

Doba přípravy
3 h

Ingredience

Těsto:

  • 350 g polohrubé mouky
  • 35 g cukru
  • 2 žloutky
  • 100 g
  • másla
  • citrónová kůra
  • 180 – 200 ml mléka
  • 30 g kvasnic
  • máslo na potření

Náplň a ořechová krusta:

  • 1 kg nastrouhaných jablek
  • 100 g vlašských ořechů
  • 100 g medu
  • 20 ml horké vody

Kvásek:

  • 100 ml vlažného mléka
  • 1 lžičky cukru
  • 30 g kvasnic
Kynutý točený jablečný koláč

Mouku prosejeme do mísy, přidáme cukr, citrónovou kůru, žloutky, rozpuštěné máslo a vzešlý kvásek. Postupně přiléváme vlažné mléko a zpracujeme nelepivé těsto. Necháme ho kynout jednu hodinu na teplém místě. Jablka oloupeme a nastrouháme. Smícháme 100 g tekutého medu, nasekané vlašské ořechy a 20 ml horké vody. Dortovou formu vymažeme máslem. Medovou směs s ořechy nalijeme na dno formy. Vykynuté těsto vyválíme na užší dlouhý plát. Poklademe ho nastrouhanými jablky a srolujeme do závinu. Závin stočíme do šneka a přeneseme do dortové formy. Povrch závinu pomažeme rozpuštěným máslem. Před vložením do trouby necháme ještě 15 minut kynout. Závin vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Po 10 minutách stáhneme troubu na 175°C a pečeme asi třičtvrtě hodiny.

Zákaznická linka
800 105 505
Každý pracovní den 8.00 - 16.00 h
Hledáte svého nejbližšího prodejce nebo naši značkovou prodejnu?

Zobrazit mapu