Masopustní koblihy od Solničky

Recept poslal/a
Solnička


Ingredience

Kvásek

  • 75 ml vlažného polotučného mléka
  • 30 g čerstvého droždí
  • 20 g cukru moučky
  • 20 g hladké mouky

Těsto

  • 360 g hladké mouky
  • 100 ml polotučného mléka
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • špetka soli
  • 50 g cukru moučka
  • 50 g rozpuštěného másla

Dohotovení

  • marmeláda
  • cukr a skořice
Masopustní koblihy od Solničky

Připravíme si kvásek. Ohřejeme mléko tak, aby bylo vlažné, přidáme cukr a mouku, rozmícháme a nakonec do něj rozdrobíme droždí. Necháme minimálně pět minut na teplém místě kvásek vzejít. Na jeho povrchu budou bublinky.

Připravíme si do mísy mouku a do ní vylijeme vykynutý kvásek. Přidáme žloutky rozšlehané v deci vlažného mléka. Přidáme rum, citronovou šťávu, špetku soli, cukr a rozpuštěné, mírné vychladlé máslo. Vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě kynout.

Vykynuté těsto rozválíme na pomoučené ploše na tloušťku asi 1,5 cm. Použijeme nerezovou kulatou formičku a vykrajujeme koblihy, lehce pomoučíme, přikryjeme je čistou utěrkou a necháme ještě 20 minut kynout.

V rendlíku rozpálíme velkou vrstvu oleje, minimálně 2 až 3 cm vysokou. Do ní postupně vkládáme koblížky a smažíme po obou stranách dozlatova. Koblížky vkládáme do rozpáleného tuku vždy vrchní stranou dolů.

Hotové koblížky plníme marmeládou dle chuti nebo ještě horké obalíme v cukru se skořicí.

 

MORA doporučuje: K přípravám tradičních koblih volte tradiční plynové sporáky MORA z nové generace.

Bezplatná zákaznická linka
800 105 505
Každý pracovní den 8.00 - 16.00 h
Hledáte svého nejbližšího prodejce nebo naši značkovou prodejnu?

Zobrazit mapu