Recept na mazanec od Elly

Recept poslal/a
paní Elly


Ingredience

  • 350 ml polotučného mléka
  • 42 g čerstvého droždí
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 750 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • kůra z 1 citronu
  • 150 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 125 g rozpuštěné a vychladlé Hery
  • hrozinky namočené v rumu a mandle
  • 1 vejce na potření
  • plátky mandlí na posypání
Recept na mazanec od Elly

Mléko nalijte do malé hrnce a na sporáku lehce ohřejte. Mléko má být vlažné, ne horké. Rozmíchejte v něm cukr moučka a přidejte rozdrobené droždí. Nechejte na teplém místě pár minut, dokud se na povrchu nezačnou dělat bubliny. Kvásek je hotový.

Ve velké míse smíchejte mouku, špetku soli, nastrouhanou citronovou kůru a cukr krupice. Přidejte kvásek - mléko s droždím. Rozpuštěnou a vychladlou Heru. Vyklepněte obě vejce, vsypejte mandle a hrozinky v rumu.

Vypracujte nelepivé těsto. To nechejte v míse, přikryté utěrkou kynout. Bude to trvat hodinu.

Krásně vykynuté těsto vytvarujte do bochánku. Ten položte na plech vyložený pečícím papírem a vložte do trouby, kterou jste si předehřáli na 40 °C. Tady nechejte mazanec dokynout půl hodiny. Vyndejte z trouby a zvyšte teplotu trouby na 190 °C.

Mazanec potřete opatrně rozšlehaným vejcem a posypejte plátky mandlí. Vložte do předehřáté trouby. Pečte na teplotu 190 °C deset minut. Poté stáhněte teplotu na 150 °C. Mazanec hlídejte, aby se nespálil. Bude se dopékat 45 minut až hodinu. Řiďte se vlastní troubou.

Až bude krásně zlatavý a v troubě bude minimálně 45 minut, zkuste do něj vpíchnout špejli. Pokud vyjde čistá, je mazanec upečený. V případě, že bude obalená těstem, pečte dál.

Po vychladnutí mazanec můžete krájet.

Bezplatná zákaznická linka
800 105 505
Každý pracovní den 8.00 - 16.00 h
Hledáte svého nejbližšího prodejce nebo naši značkovou prodejnu?

Zobrazit mapu