Závin s bílým chřestem a jahodami od Elly

Recept poslal/a
paní Elly


Ingredience

  • 1 balené rozválené listové těsto
  • 200 g čerstvých jahod
  • 150 g uvařeného bílého chřestu
  • strouhanka
  • třtinový cukr
  • 1 vejce na potření závinu
  • čerstvý tymián
  • plátky loupaných mandlí
Závin s bílým chřestem a jahodami od Elly

Nejprve si uvařte chřest. Tento postup je univerzální a takto můžete uvařit chřest pro všechna další jídla:

Zpracovávejte chřest čerstvý, s pevnými hlavičkami a málo dřevnatými konci. Dřevnaté konce z chřestu odřežte, hodí se třeba na vývar nebo chřestovou krémovou polévku. Chřest oloupejte ostrou škrabkou. Loupejte od hlavičky směrem dolů a pracujte velice opatrně, aby se hlavička neodlomila od výhonku.

Teď chřest uvařte. Když vaříte chřest na dnešní závin, vodu osolte jen opravdu špetkou soli. Do slaných receptů může být voda slanější. Připravte si vyšší, úzký hrnec. Chřest budete vařit nastojato, aby nebyly hlavičky ponořené. Ty se uvaří pouze v páře. Jsou velice křehké a ve vodě by se rozvařily.

Bílý chřest vařte 7 až 9 minut, ve vařící vodě. Čím silnější stonek, tím delší doba varu.

A můžete se pustit do závinu:

Listové těsto si rozviňte na pečícím papíru, ve kterém je zabalené. Posypejte trochou strouhanky, kterou jste nejprve nasucho trochu opražili na pánvi. Strouhanku dáváte proto, aby závin zůstal pěkně křupavý a nezvlhnul od chřestu a jahod.

Na strouhanku naskládejte nakrájené jahody a na kousky nakrájený uvařený chřest. Posypejte cukrem a trochou tymiánu.

Závin zamotejte a potřete rozšlehaným vejcem. Nakonec posypejte mandlemi.

Pečte v troubě předehřáté na 200 °C, 25 až 30 minut.

Na talíři posypejte moučkovým cukrem. A kdo chce mít ten nejlepší dezert, tak přidá ještě vanilkovou omáčku nebo šlehačku.

>>Chřestová sezóna: najdete u nás taky recept na populární holandskou omáčku s chřestem

Bezplatná zákaznická linka
800 105 505
Každý pracovní den 8.00 - 16.00 h
Hledáte svého nejbližšího prodejce nebo naši značkovou prodejnu?

Zobrazit mapu