Hovězí po Burgundsku s bramborovou kaší

Hodnocení receptu
(42 hlasů)

Ingredience

Příprava masa
  • 1,5 kg hovězího masa - zadního
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 1 snítka tymiánu
  • 6 kuliček nového koření
  • 6 bobkových listů
  • 10 kuliček černého pepře
  • 0,7 l červeného suchého vína  
Příprava zeleninového základu
  • 200 g špeku
  • 300 g krémových žampionů
  • 300 g petržele
  • 300 g celeru
  • 300 g mrkve
  • 2 větší cibule
  • 140 g rajského protlaku
  • 0,7 l hovězího vývaru
  • sůl

POSTUP

Maso nakrájejte na stejně velké kostky (cca 4x4 cm) a dejte do větší mísy. Přidejte snítku rozmarýnu a tymiánu, bobkový list, kuličky nového koření a černého pepře. Zalijte červeným vínem a promíchejte tak, aby bylinky a maso byly potopené ve víně. Mísu zadělejte fólií a dejte na 24 hodin odležet do lednice. Maso tak natáhne chuť vína a bylinek.  

Jakmile je maso naložené, vyndejte jej z vína a dejte ho okapat a poté osušte. Z vína vyndejte všechny bylinky, později je použijete při dušení.  

Víno dejte do hrnce a dejte ho vařit. Jakmile začne vařit, naběračkou z hladiny posbírejte bílkovinu z masa, která se do vína dostala. Nechte poté vařit ještě pár minut, dokud se nevyvaří všechen alkohol a nezůstane pouze chuť vína. Svařené víno ještě můžete přecedit přes plátýnko, aby bylo krásně čisté. Přeceděné, jej dejte ještě zahřát, aby bylo horké, až ho budete používat do zeleninového základu.  

Mezitím, co se víno provařuje, vezměte si velký hrnec s tlustým dnem a nechte v něm rozpustit špek. Na špeku poté z každé strany orestujte kostky masa. Orestované maso dejte do mísy stranou odležet. Je důležité, aby se vám maso nespálilo a nebyla tak omáčka hořká.  

Poté, co máte všechno maso orestované, tak ve stejném hrnci, co se restovalo maso, připravíte zeleninu. Na rozpuštěný špek přidejte na větší kousky nakrájené žampióny a orestujte je dozlatova. Je důležité s nimi míchat, aby se vám nic nepřipálilo. Pokud bude potřeba, můžete přidat olivový olej.  

Když máte žampiony dokonale orestované, přidejte na kostičky nakrájenou petržel, celer a mrkev. Vše orestujte do krásné hnědé barvy. Důkladně promíchávejte, aby se vám nic nepřichytilo a omáčka nezhořkla. Jakmile už bude zelenina hotová, přidejte před jejím koncem nadrobno nakrájenou cibuli a nechte jí ve směsi zesklovatět.    

Do hotového zeleninového základu dejte rajský protlak. Důkladně ho do zeleniny vmíchejte a zhruba jen minutku restujte. Poté přidejte horké svařené víno a horký hovězí vývar. Důkladně promíchejte a přiveďte k varu. Poté přidejte kostky restovaného masa a bylinky.  

Promíchejte a přiklopte poklicí. Za občasného míchání a případného dolití vývaru duste zhruba 2 - 3 hodiny. Záleží na kvalitě hovězího masa.  

Poté co je maso hotové, vyndejte zbytky větviček z bylinek a dochuťte solí dle potřeby.  

Podávejte s bramborovou kaší.

Bezplatná zákaznická linka
800 105 505
Každý pracovní den 8.00 - 16.00 h
Hledáte svého nejbližšího prodejce nebo naši značkovou prodejnu?

Zobrazit mapu