Množství
Množství:
5–6 porcí
Vaření
Vaření:
60 minut
Náročnost
Náročnost:
snadné

Ingredience

Postup

Dnes se podíváme na recept na nejoblíbenější českou omáčku. Vůně letních rajčat a 100% záruka úspěchu. To je klasická česká rajská. Pojďte si ji společně s námi připravit ve vegetariánské verzi a z čerstvých rajčat krok za krokem.

  1. Uvařte si doměkka rýži.
  2. Na pánvi zpěňte nakrájenou cibuli a česnek s nastrouhanou mrkví a nastrouhaným celerem. Odstavte.
  3. Sójové maso uvařte, slijte z něj vodu a rozmixujte ho do podoby mletého masa. Důkladně promíchejte s uvařenou rýží, domácím kečupem, kořením a zeleninovou směsí z pánve.
  4. Paprikovým luskům odkrojte stopku a naplňte je vegetariánskou směsí.
  5. Dejte plněné lusky péct do trouby do vymazaného pekáčku na 20 až 25 minut při 200 stupních Celsia.
  6. Rajčata vložte do vyšší mísy a zalijte je horkou vodou. Po 10 minutách z nich lehce svlékněte slupku.
  7. V hrnci rozpusťte máslo a zpěňte na něm pokrájenou cibuli.
  8. Přidejte mouku, a po minutce máte hotovou jíšku.
  9. K jíšce přidejte na kostky nakrájená loupaná rajčata, zeleninový vývar i všechno koření.
  10. Přiveďte obsah hrnce k varu a nechte ho 20 minut vařit.
  11. Přidejte rajský protlak a vše společně rozmixujte na hladkou omáčku. (Nezapomeňte vyndat kuličky koření.)
  12. Omáčku chuťově dolaďte tmavým třtinovým cukrem a případně dosolte.

Nejprve si uvařte doměkka rýži.

Na pánvi zpěňte nakrájenou cibuli a česnek s nastrouhanou mrkví a nastrouhaným celerem. Odstavte.

Sójové maso uvařte, slijte z něj vodu a rozmixujte ho tyčovým mixérem do podoby mletého masa. Mleté sójové maso důkladně promíchejte s uvařenou rýží, domácím kečupem, kořením a zeleninovou směsí z pánve.

Paprikovým luskům odkrojte stopku a naplňte je připravenou vegetariánskou směsí.

Dejte plněné paprikové lusky péct do trouby do vymazaného pekáčku na 20 až 25 minut při 200 stupních Celsia.  

Omytá rajčata vložte do vyšší mísy a zalijte je horkou vodou. Po 10 minutách z nich lehce svlékněte slupku.

V hrnci si rozpusťte máslo a zpěňte na něm pokrájenou cibuli.

K cibulce do hrnce přidejte mouku, a po minutce budete mít hotovou jíšku.

Svléknutá rajčata nakrájejte na menší kousky a přidejte je do hrnce k jíšce. Nyní přidejte i zeleninový vývar a všechno koření.

Přiveďte obsah hrnce k varu a nechte ho 20 minut vařit pod pokličkou.

Do hrnce přidejte rajský protlak a vše společně rozmixujte na hladkou omáčku. (Nezapomeňte před tímto krokem vyndat kuličky koření.)

Omáčku chuťově dolaďte tmavým třtinovým cukrem a případně dosolte.

Tipy a rady na závěr

Rajskou omáčku podávejte v letním období ideálně s lehkou jasmínovou rýží, která vám porci rajské omáčky příjemně provoní. Pro milovníky masa je náplň z hovězího mletého samozřejmostí. 

Bezplatná zákaznická linka
800 105 505
Každý pracovní den 8.00 - 16.00 h
Hledáte svého nejbližšího prodejce nebo naši značkovou prodejnu?
Zobrazit mapu