Honzíkovy buchty

Recept poslal/a
Michaela Vrožinová, Bohumín

Doba přípravy
3 h

Ingredience

  • 20g droždí
  • 200-300 ml mléka
  • 50 g krupicového cukru
  • 500 g hladké mouky
  • sůl
  • 2 lžíce rumu
  • kúra ostrouhaná z 1 citrónu
  • 60 g rozpuštěného másla + másla na vymazání pekáče
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • povidla
Honzíkovy buchty

Nejdříve si zaděláme kvásek. 100 ml teplého mléka osladíme lžičkou cukru a rozdrobíme do něj droždí. Zamícháme a počkáme až droždí vykyne a začne dělat puchýřky.

Mezitím do mísy prosejeme mouku, přidáme špetku soli, nastrouhanou kůru a zbytek cukru. V mouce uděláme důlek a do něj dáme rozpuštěné, vychladlé máslo, žloutek, vykynuté droždí a zbytek mléka. Pořádně vymícháme těsto. Těsto musí být hladké, nesmí se lepit na stěny mísy a v závěru se na něm začnou dělat bubliny. Poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout na teplém místě.

Těsto pak rozválíme na válu na centimetr silnou placku a tu rozdělíme nožem na čtverečky 5x5 cm. Na pekáček nebo do skleněné mísy se vleze 15 buchet z tohoto množství těsta. Na každý dáme lžičku povidel. Každý čtvereček spojíme do uzlíčku. V pekáči rozpustíme máslo a každou buchtu v něm vyválíme ze všech stran nebo pomažu mašlovačkou. Buchty pokládáme uzlíkem dolů těsně vedle sebe. Pak je necháme v pekáči čtvrt hodiny kynout.

Ohřejeme troubu na 200 stupňů, buchty necháme 10 minut péct a na dalších 15 minut trochu ztlumíme. Upečené buchty potřeme rumem se dvěma lžícemi horké vody a trochou cukru. Vychladlé buchty pocukrujeme. Je lepší udělat hned dvojitou dávku a dát je rovnou do hlubokého plechu. Jsou totiž výborné, a hlavně když jsou čerstvé, hned se po nich zapráší.

Zákaznická linka
800 105 505
Každý pracovní den 8.00 - 16.00 h
Hledáte svého nejbližšího prodejce nebo naši značkovou prodejnu?

Zobrazit mapu