Máslová vánočka z 9 copů

Recept poslal/a
Tereza Č., Praha

Obtížnost
4h 30 min (3h 15 min kynutí)

Ingedience

  • 40 g droždí
  • 110 g cukru krupice (pro zdravější verzi můžete nahradit třtinovým cukrem)
  • 250 ml mléka
  • 500 g polohrubé mouky (pro zdravější verzi lze použít i špaldovou mouku)
  • 3 špetky soli
  • 2 žloutky
  • 125 g másla
  • citronová kůra z 1 citrónu
  • 40 g rozinek (můžete i bez rozinek, pokud je nemáte rádi)
  • 1 vejce na potření vánočky
  • mandle (loupané, plátky nebo špalíčky) na posypání
Máslová vánočka z 9 copů

Droždí rozetřete s cukrem do hladké pasty, přidáte trošku mléka pokojové teploty, zaprášíte trochou mouky, smícháte a na teplém místě necháme 15 minut kynout.

Vzniklý kvásek přelejete do mísy ke zbytku mouky, přidáte zbytek mléka, rozpuštěné máslo, žloutky, citrónovou kůru, omyté rozinky a sůl. Vypracujete hladké těsto, které se nebude lepit. Poté necháte kynout asi 3 hodiny na teplém místě.

Jakmile těsto vykyne, můžete plést. Vánočka z 9 copů má tři patra – první, nejnižší patro vyrobíte ze čtyř copů, druhé patro ze tří copů a poslední ze dvou copů. Těsto si tedy rozdělíte na 9 stejných dílů, ze kterých vytvoříte bochánky. Ze čtyř bochánků vyválíte válečky, které zaplétáte následujícím způsobem:

  1. válečky položíte vedle sebe a na jednom konci prameny spojíte
  2. v levé dvojici položíte levý váleček přes pravý, v pravé dvojici také levý přes pravý
  3. v prostřední dvojici nyní přeložíte pravý cop přes levý
  4. a celý proces opakujete, až se dostanete na konec, kde copy důkladně spojíte, aby se vánočka nerozpletla

První patro přenesete na plech s pečicím papírem a uprostřed ho rukou lehce promáčknete po celé délce, abyste mohli položit druhé patro. Na druhé patro použijete další 3 bochánky, které si opět vyválíte a z nich upletete klasický cop. Položíte na první patro vánočky, okraje přetáhnete přes první, nejnižší patro. Opět rukou mírně promáčknete. Poslední vrstva sestává ze dvou copů, ze kterých vytvoříte spirálu a položíte navrch vánočky. Dobře je postup vidět i na videu, např. https://www.youtube.com/watch?v=TpJiECBCgCc.

Vánočku potřete rozšlehaným vejcem, posypete mandlemi, a aby se vánočka nerozpadla, propíchnete ji na několika místech špejlemi.

Pečete pomalu na 160° dozlatova. Že je vánočka hotová poznáte, když do ní píchneme špejlí a ta zůstane čistá. Doporučuji orientovat se taky podle barvy a vůně vánočky, jakmile začne vonět, bude brzo hotová. Orientační čas pečení je asi 45 minut.

Zákaznická linka
800 105 505
Každý pracovní den 8.00 - 16.00 h
Hledáte svého nejbližšího prodejce, servisní místo, nebo naši značkovou prodejnu?

Zobrazit mapu