Babiččina borůvková bublanina
Borůvková bublanina je klasika českých kuchyní, která nikdy nezklame. Nadýchané těsto, voňavé borůvky a jednoduchá příprava z ní dělají ideální moučník ke kávě, snídani i víkendovému pečení. Tento recept zvládne každý – stačí pár základních surovin a trocha lásky k domácímu pečení.





Ingredience
Postup
Nejdříve si předehřejte troubu na 175 stupňů.
Oddělte si žloutky od bílků. Z bílků si vyšlehejte tuhý sníh a dejte ho stranou. Budete ho potřebovat až před samým dokončením těsta.
Žloutky vyšlehejte s cukrem do hladké pěny. Neuspěchejte to – šlehejte klidně až 5 minut, aby vznikl nadýchaný základ.
Přidejte olej, mléko, kypřící prášek i mouku a pokračujte ve šlehání tak dlouho, dokud nebude konzistence hladká.
Nyní přidávejte po částech tuhý sníh, který opatrně zapracujte do těsta.
Bublaninové těsto nalijte do máslem vymazané a moukou posypané formy. Přidejte čerstvé borůvky a vložte bublaninu do předehřáté trouby.

Vložte do předehřáté trouby a pečte 20–25 minut. Hotovou bublaninu poznáte podle toho, že na špejli neulpívá těsto.

Po upečení nechte krátce vychladnout a zaprašte moučkovým cukrem. Podávejte jako moučník ke kávě nebo sladkou svačinu.

Dobrou chuť!
