Smetanový dort

Recept poslal/a
Solnička


Ingredience

Suroviny na korpus:

  • 8 vajíček
  • 140 g polohrubé mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 240 g krupicový cukru
  • 8 lžic oleje
  • 1/2 prášku do pečiva
  • špetka soli

Suroviny na krém:

  • 3 - 4 kelímky mascarpone
  • 3 smetany ke šlehání
  • cukr dle chuti
  • ztužovač šlehačky
  • ovoce
Smetanový dort

Korpus na dort

Základem každého dortu je dobrý korpus. A právě jeho přípravou začneme.
Oddělíme žloutky od bílků. Bílky vyšleháme s cukrem do husté pěny. Poté postupně a pomalu zašleháme střídavě žloutky a olej.
Obě mouky smícháme s práškem do pečiva, prosyjeme a po částech opatrně vmícháme do bílkového základu.
Těsto na korpus vlijeme do dortové formy o průměru 26 cm. Dno i strany formy vyložíme pečícím papírem. Jak na to? Dortovou formu je dobré lehce vymazat tukem, aby se na ni papír nalepil a pěkně držel. Na dno si vystřihneme kolečko o průměru vnitřního obvodu formy. Na strany si vystřihneme dva dlouhé pásy, které budou o něco širší, než je výška formy a "nalepte" je na vnitřní stranu formy.
Pečeme cca 50 - 60 minut ideálně v multifunkční troubě na 180 stupňů. V průběhu pečení zakryjeme alobalem, aby se korpus na povrchu nespálil. Abychom měli jistotu, že je korpus upečený, provedeme špejlový test. Bude-li se těsto lepit, ještě chvíli pečeme.
Po upečení necháme korpus zcela vychladnout. Ideální je upéct si jej den dopředu.

Krém z mascarpone a šlehačky
Příprava krému je více než snadná. Smetanu ke šlehání vyšleháme společně s cukrem a ztužovačem do polotuha. Poté přidáme mascarpone a ještě chvíli prošleháme v hladký, hustý krém.

Sestavení dortu
Vychladlý korpus dvakrát podélně prořízneme, popřípadě seřízneme vypouklý vršek a postupně promažeme krémem. Na krém navrstvíme ovoce (maliny, jahody, borůvky - záleží co máte po ruce, a hlavně na vaší chuti). Nakonec dort obmažeme krémem kolem dokola, zahladíme a dáme ztuhnout do lednice. Až bude dort ztuhlý, ozdobíme ho květinami. Ale fantazii se meze nekladou - použijte klidně i ovoce, čokoládu a další.

TIP: Pro efekt můžete vrchní část dortu potřít čokoládovým krémem a zasypat kakaem.

Bezplatná zákaznická linka
800 105 505
Každý pracovní den 8.00 - 16.00 h
Hledáte svého nejbližšího prodejce nebo naši značkovou prodejnu?

Zobrazit mapu