POSTUP:
Nejprve si připravte špek. Ten nakrájejte na špalíčky silné asi 1 cm, z celé délky špeku. Špalíčky pak dejte na dvě hodiny do mrazničky. Ztuhnou a bude se s nimi lépe pracovat. Ostrým, úzkým nožem udělejte do masa díry a do ní dejte špalíčky špeku. Pokud máte kratší špalíčky špeku, tak je do masa vpíchněte z obou stran, kdo má špek dost dlouhý, stačí z jedné strany. Maso pevně stáhněte provázkem.
Připravte si pánev nebo litinový hrnec, ve kterém budete svíčkovou péct. Troubu předehřejte na 180 °C. Do pánve nebo hrnce dejte rozehřát sádlo. Můžete přidat i kousek špeku nakrájeného na kostičky. Maso ze všech stran osolte a opepřete a dejte opéct. Mezitím si oškrábejte zeleninu, nakrájejte na drobné kostičky. Opečené maso vyndejte z pánve nebo pekáče a dejte bokem. Místo něj vsypejte zeleninu, kromě cibule. Opékejte pěkně dozlatova. Hlídejte, aby se vám zelenina nepřipekla. Až bude pěkně dozlatova, přidejte cibuli. Promíchejte a dozlatova opečte také cibuli. Dejte pozor, aby se vám zelenina v pekáči nepřipekla. Až je pěkně zlatavá, zasypejte ji cukrem a míchejte asi dvě minuty. Přidejte ocet. Nechejte zprudka vyvařit, vraťte do pekáče maso a zalijte vývarem. Přidejte celé koření (asi 7 kuliček pepře a 7 kuliček nového koření, kdo chce, může přidat ještě jeden bobkový list). Náš tip? Zavažte koření do gázy, nemusíte ho potom v omáčce hledat. Přiklopte poklicí a dejte do trouby.
Maso pečte asi dvě hodiny. Občas ho otočte. Hotové maso bude měkké a šťavnaté. Hotové maso zabalte do alobalu. Troubu vypněte a maso v alobalu do ní vložte.
Dokončete si omáčku. Vyndejte z omáčky koření. Tyčovým mixérem rozmixujte najemno. Přidejte smetanu. V malém hrnci si rozehřejte máslo, vsypejte na něj mouku a umíchejte jíšku. Tu rozmíchejte v omáčce. Omáčku ještě 15 až 20 minut provařte.
Maso nakrájejte na tenké plátky a podávejte s omáčkou a domácími kynutými knedlíky.
DOPORUČUJEME:
Nejen na hladkou svíčkovou se vám bude hodit tyčový mixér s bohatým příslušenstvím, které doma nahradí hned několik pomocníků.