Tradiční svíčková na smetaně

Královna mezi českými jídly. Recept na svíčkovou bývá považován za velmi složitý. S naším receptem tradiční svíčkovou hravě zvládnete. Na nedělním stole se bude vyjímat a pochutná si celá rodina.

716 hlasů
Tisknout Tisknout
/data/images/recepty/motives/255/71/svickova-recept-mora.jpg
Množství
Množství:
5 porcí
Příprava
Příprava:
30 minut
Vaření
Vaření:
2 hodiny pečení v troubě
Náročnost
Náročnost:
náročné

Ingredience

Postup

Maso prošpikujte hranolky špeku. Nejprve si udělejte v mase zářezy dlouhým ostrým nožem, do kterých vsunete na hranolky nakrájený špek. Aby maso po celou dobu drželo tvar, svažte ho potravinářským provázkem.

Vezměte si velkou hlubokou pánev, nalijte do ní 2 lžíce slunečnicového oleje a rozpalte na vyšší stupeň. Na oleji opečte svázané maso ze všech stran. Poté maso vyjměte a výpek z pánve přelijte do pekáče. 

Petržel, celer a mrkev si nakrájejte na kostičky a přidejte k výpeku. Stejně tak k výpeku přidejte pokrájenou cibuli, 50 g hořčice, vývar, 2 lžíce octa, cukr i koření. Promíchejte a na tuto připravenou svíčkovou směs položte opečené hovězí maso. Maso svrchu osolte a opepřete. 

Přiklopený pekáč se svíčkovou dejte péct do trouby na 2 hodiny. Prvních 20 minut pečte na 190 stupňů, poté snižte teplotu na 160 stupňů. 

Po 2 hodinách vyjměte maso. Hotové maso si dejte na prkénko. Z pekáčku vyjměte bobkové listy i kuličky nového koření. Svíčkovou směs rozmixujte a podle potřeby zahustěte jíškou. Omáčku dochuťte, zjemněte smetanou a dle chuti přidejte šťávu z citronu. K omáčce podávejte domácí knedlík a nezapomeňte na brusinkový džem a šlehačku.

Tipy a rady na závěr: Pokud použijete na recept pravou svíčkovou, pečte ji 4 hodiny při 90 stupních. Hranolky špeku dejte na 20 minut do mrazáku. Lépe vám pak půjdou vsunout do masa.

Podobné recepty

Bezplatná zákaznická linka
800 105 505
Každý pracovní den 8.00 - 16.00 h
Hledáte svého nejbližšího prodejce nebo naši značkovou prodejnu?
Zobrazit mapu