Tradiční svíčková na smetaně


Ingredience

  • 700 g hovězího zadního masa (ideální je, pokud je vyzrálé)
  • 150 g špeku
  • sůl
  • černý pepř
  • 1 velká cibule
  • 3 velké mrkve
  • 2 velké petržele
  • 1/2 středně velkého celeru
  • kuličky nového koření
  • kuličky černého pepře
  • 3 lžíce cukru krupice
  • ocet
  • hovězí vývar
  • 350 ml smetany na vaření nebo smetany ke šlehání
  • hladká mouka a kousek másla na jíšku (cca 30 g od každého)
  • kousek sádla na opečení masa

POSTUP:

Nejprve si připravte špek. Ten nakrájejte na špalíčky silné asi 1 cm, z celé délky špeku. Špalíčky pak dejte na dvě hodiny do mrazničky. Ztuhnou a bude se s nimi lépe pracovat. Ostrým, úzkým nožem udělejte do masa díry a do ní dejte špalíčky špeku. Pokud máte kratší špalíčky špeku, tak je do masa vpíchněte z obou stran, kdo má špek dost dlouhý, stačí z jedné strany. Maso pevně stáhněte provázkem.

Připravte si pánev nebo litinový hrnec, ve kterém budete svíčkovou péct. Troubu předehřejte na 180 °C. Do pánve nebo hrnce dejte rozehřát sádlo. Můžete přidat i kousek špeku nakrájeného na kostičky. Maso ze všech stran osolte a opepřete a dejte opéct. Mezitím si oškrábejte zeleninu, nakrájejte na drobné kostičky. Opečené maso vyndejte z pánve nebo pekáče a dejte bokem. Místo něj vsypejte zeleninu, kromě cibule. Opékejte pěkně dozlatova. Hlídejte, aby se vám zelenina nepřipekla. Až bude pěkně dozlatova, přidejte cibuli. Promíchejte a dozlatova opečte také cibuli. Dejte pozor, aby se vám zelenina v pekáči nepřipekla. Až je pěkně zlatavá, zasypejte ji cukrem a míchejte asi dvě minuty. Přidejte ocet. Nechejte zprudka vyvařit, vraťte do pekáče maso a zalijte vývarem. Přidejte celé koření (asi 7 kuliček pepře a 7 kuliček nového koření, kdo chce, může přidat ještě jeden bobkový list). Náš tip? Zavažte koření do gázy, nemusíte ho potom v omáčce hledat. Přiklopte poklicí a dejte do trouby.

Maso pečte asi dvě hodiny. Občas ho otočte. Hotové maso bude měkké a šťavnaté. Hotové maso zabalte do alobalu. Troubu vypněte a maso v alobalu do ní vložte.

Dokončete si omáčku. Vyndejte z omáčky koření. Tyčovým mixérem rozmixujte najemno. Přidejte smetanu. V malém hrnci si rozehřejte máslo, vsypejte na něj mouku a umíchejte jíšku. Tu rozmíchejte v omáčce. Omáčku ještě 15 až 20 minut provařte.

Maso nakrájejte na tenké plátky a podávejte s omáčkou a domácími kynutými knedlíky.


DOPORUČUJEME:

Nejen na hladkou svíčkovou se vám bude hodit tyčový mixér MORA s bohatým příslušenstvím, které doma nahradí hned několik pomocníků.

Další recepty s kořenovou zeleninou

Bezplatná zákaznická linka
800 105 505
Každý pracovní den 8.00 - 16.00 h
Hledáte svého nejbližšího prodejce nebo naši značkovou prodejnu?

Zobrazit mapu