Jak správně zavařovat

Zavařování v troubě je jednodušší než to v hrnci a horké vodě. Ušetří vám docela dost času. Má ale svá pravidla:

  • Ovoce i zeleninu bez problémů zavaříte v elektrické, plynové i horkovzdušné troubě.
  • Postarejte se o pečlivou sterilizaci sklenic. Ideální je vsadit na sklenice se šroubovacími víčky, anebo sklenice, které jsou úplně nové.
  • Vždy zavařujte jen ve stejně velkých sklenicích.
  • Sklenice se nesmí vzájemně dotýkat, stejně tak se nesmí dotýkat okraje plechu, aby mezi nimi mohl proudit vzduch a ohřívání bylo rovnoměrné.
  • Doporučuje se použít hlubší plech, který se zalijte horkou vodou do výšky přibližně dvou centimetrů.
  • V zásadě platí, že měkké ovoce či zeleninu je vhodné zavařovat kratší dobu než tvrdé druhy. U všech ostatních potravin vycházejte z doby klasického zavařování v horké vodě. 

Režim horký vzduch s ventilátorem Režim horký vzduch s ventilátorem

Okurky

  • Předehřev: ne

  • Zavařování: 150°C po dobu 40-45 min.

  • Ve vypnuté troubě ponechat ještě 30 min.

  • Poloha roštu 1, na roštu pekáč, v pekáči ½ l vody

Ovoce (třešně, meruňky apod.)

  • Předehřev: ne

  • Zavařování: 150 °C po dobu 30-35 min.

  • Ve vypnuté troubě ponechat ještě 30 min.

  • Poloha roštu 1, na roštu pekáč, v pekáči ½ l vody

Maso (uzené, vepřové apod.)

  • Předehřev: ne

  • Zavařování: 95°C po dobu 60-75 min.

  • Po ukončení zavařování sklenice vyjmeme, otočíme dnem nahoru, položíme na utěrku a necháme zvolna vychladnout.

Houby

  • Předehřev: ne

  • Zavařování: 250 °C po dobu 8-10 min. u menších sklenic (8 ks na plech) nebo 10-12 min. u větších sklenic (6 ks na plech)

  • Na dno plechu dáme starou plenu nebu utěrku a zalijeme horkou vodou do výšky asi 2-3 cm, na plech pak vyskládáme skleničky a zavařujeme (lze použít jen skleničky s víčky na závit)


Režim horký vzduch s ventilátorem najdete ve vestavných multifunkčních (horkovzdušných) troubách a u sporáků s multifunkční troubou.
▷ Najděte svého nejbližšího prodejce MORA


 

Režim horní a dolní topné těleso Režim horní a dolní topné těleso

Okurky

  • Předehřev: ne

  • Zavařování 170 °C po dobu 60 min.

  • Ve vypnuté troubě ponechat ještě 30 min.

  • Poloha roštu 1, na roštu pekáč, v pekáči ½ l vody

Ovoce (třešně, meruňky apod.)

  • Předehřev: ne

  • Zavařování: 170 °C po dobu 45 - 50 min.

  • Ve vypnuté troubě ponechat ještě 30 min.

  • Poloha roštu 1, na roštu pekáč, v pekáči ½ l vody

Maso (uzené, vepřové apod.)

  • Předehřev: ano, na 95-100°C

  • Zavařování: 95°C po dobu 60-75 min.

  • Po ukončení zavařování sklenice vyjmeme, otočíme dnem nahoru, položíme na utěrku a necháme zvolna vychladnout.

 

Houby

  • Předehřev: ano, na 95-100°C

  • Zavařování: 250 °C po dobu 8-10 min. u menších sklenic (8 ks na plech) nebo 10-12 min. u větších sklenic (6 ks na plech)

  • Na dno plechu dáme starou plenu nebu utěrku a zalijeme horkou vodou do výšky asi 2-3 cm, na plech pak vyskládáme skleničky a zavařujeme (lze použít jen skleničky s víčky na závit)

  • 2 recepty na nakládáné houby: Zavařování hub do octa

Režim horní a dolní topné těleso najdete u všech vestavných pečících trub a u sporáků elektrických, kombinovaných a indukčních

▷ Najděte svého nejbližšího prodejce MORA

 

Jak si užít prázdninovou snídani na terase či na chalupě? S pečenou marmeládou

Pečená marmeládaPřipravit lahodný džem pečením ve vaší horkovzdušné troubě, není úkol pro mistry šéfkuchaře, zvládne to úplně každý. Postup je totiž snadný a výsledek rozhodně stojí za to! Popusťte uzdu fantazii a připravte si ovoce, které vám zahrádka nabídne. Dokonale spolu souzní například mix třešní, černého rybízu, jablek a jahod.
▷ Recept na pečenou marmeládu najdete v našem Receptáři. Hodí se na libovolné ovoce, např. třešně, meruňky, broskve, jahody, angrešt, borůvky, jablka apod. Hrušky pak doporučujeme použít na pečená povidla.

 

Extra tip při klasické přípravě džemu: sterilování v troubě

Pokud patříte k hospodyňkám, které preferují tradiční přípravu džemu vařením na plotně, nemusíte si už lámat hlavu se sterilováním. O to se totiž snadno postará vaše horkovzdušná trouba. Troubu nastavte cca na 250 °C a na dno plechu umístěte starou utěrku. Zalijte ji horkou vodou zhruba do výšky 2-3 cm, vyskládejte na plech malé skleničky již naplněné džemem a zavařujte je 8 minut se zapnutým horkým vzduchem. Velké zavařovací sklenice nechte v troubě déle, přibližně 10-12 minut se zapnutým horkým vzduchem. Dle potřeby dolévejte horkou vodu. Všechny zavařeniny pak nechte do druhého dne vychladit dnem vzhůru.

▷ Vestavná trouba MORA VT 779 BX zaručené potěší každou hospodyňku i možností si recept uložit do paměti a příště již jen jedním stisknutím postup opakovat.

Bezplatná zákaznická linka
800 105 505
Každý pracovní den 8.00 - 16.00 h
Hledáte svého nejbližšího prodejce nebo naši značkovou prodejnu?

Zobrazit mapu