Hrušky zbavíme jadřinců a pokrájíme je na menší kousky. Je-li slupka příliš tuhá, je nutné hrušky i oloupat.
Nakrájené hrušky vložíme do pekáčku, zakápneme octem, promícháme a vložíme do trouby předehřáté na 200-220 stupňů. Pečeme přibližně 30 minut. Během pečení NEMÍCHÁME!
Po půl hodině na hrušky nasypeme polovinu cukru a znovu pečeme. Po 20 minutách přisypeme zbytek cukru a pečeme dalších 20 minut.
Po upečení přidáme mletou skořici a roztlučený hřebíček. Vše promícháme a rozmixujeme ponorným mixérem do požadované konzistence.
Budou-li rozmixované hrušky příliš vodnaté, ničeho se nelekejte a vložte ještě na chvíli do trouby.
Horká povidla naplňte do čistých sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.
Hrušková povidla tradičně patří na oblíbené valašské frgály. Z našeho receptáře je využijete na: