Bramborové lokše s pečenou kachnou

Existují jídla, která dokážou okamžitě navodit atmosféru domova, vůni nedělního oběda a pocit klidu. A právě bramborové lokše s pečenou kachnou k nim bezpochyby patří. Křehká, dozlatova upečená kachna s voňavou kůrkou, jemné bramborové lokše potírané máslem nebo husím sádlem a k tomu porce červeného zelí – to je kombinace, která už po generace kraluje českým i slovenským stolům.

MORA
3 hlasů
Tisknout Tisknout
Bramborové lokše s pečenou kachnou a červeným zelím - top recept
Množství
Množství:
4 porce
Příprava
Příprava:
15 minut
Vaření
Vaření:
1,5 hodiny
Náročnost
Náročnost:
snadné

Ingredience

Na lokše

Na kachnu

Postup

Očistěná kachní stehna vložte do pekáčku vymazaného tukem. Z obou stran je osolte (sůl můžete do masa i vmasírovat) a uložte je přes noc do lednice. 

Druhý den vyhřejte troubu na 210 stupňů. Můžete využít funkci trouby velký gril s ventilátorem. Stehna otočte v pekáčku kůží dolů a pečte 45 minut. 

Stehna otočte kůží nahoru, snižte teplotu na 190 stupňů a pečte dalších 45 minut. Že jsou kachní stehna hotová, vám napoví dohněda vypečená kůžička. Dle potřeby pekáček s kachnou zakrývejte alobalem. 

V případě pečení celé kachny uložte kachnu v pekáčku do spodní polohy vaší trouby a pečte ji o 30 minut déle. 

Během pečení kachních stehen si usmažte lokše.

Oloupané a na kostičky pokrájené brambory uvařte v osolené vodě s kmínem doměkka. Po uvaření slijte vodu a nechte brambory vychladit.

Brambory rozšťouchejte. Pokud je to potřeba, přidejte ještě špetku soli a kmínu. Přidejte polohrubou mouku a zpracujte v těsto, které příliš nelepí.

Míchání brambor, mouky a soli pro přípravu těsta na bramborové lokše

Z těsta utvořte váleček a rozdělte ho na 14 dílů. 

tvarování těsta na lokše do válečku a dělení na díly

Z každého dílu rozválejte na pomoučeném válu placku a opečte ji na pánvi z obou stran. Každou opečenou placku pomažte z obou stran máslem smíchaným v poměru 1 : 1 s husím sádlem. (Pokud husí sádlo neseženete, vystačíte si i s rozpuštěným máslem.)

Opečení bramborových lokší v pánvi z obou stran

Lokše podávejte na talíř srolované. 

Bramborové lokše s pečenou kachnou a červeným zelím - top recept
TIPY A RADY: Upečenou kachnu podávejte nejen s lokšemi, ale také s dušeným červeným zelím. Sladké dušené červené zelí k lokším a kachně neodmyslitelně patří. Nezapomeňte také na sklenku vychlazeného piva + Bramborové lokše můžete podávat i nasladko.

Podobné recepty

Bezplatná zákaznická linka
800 105 505
Každý pracovní den 8.00 - 16.00 h
Hledáte svého nejbližšího prodejce nebo naši značkovou prodejnu?
Zobrazit mapu