Bramborové lokše s pečenou kachnou
Existují jídla, která dokážou okamžitě navodit atmosféru domova, vůni nedělního oběda a pocit klidu. A právě bramborové lokše s pečenou kachnou k nim bezpochyby patří. Křehká, dozlatova upečená kachna s voňavou kůrkou, jemné bramborové lokše potírané máslem nebo husím sádlem a k tomu porce červeného zelí – to je kombinace, která už po generace kraluje českým i slovenským stolům.





Ingredience
Na lokše
Na kachnu
Postup
Očistěná kachní stehna vložte do pekáčku vymazaného tukem. Z obou stran je osolte (sůl můžete do masa i vmasírovat) a uložte je přes noc do lednice.
Druhý den vyhřejte troubu na 210 stupňů. Můžete využít funkci trouby velký gril s ventilátorem. Stehna otočte v pekáčku kůží dolů a pečte 45 minut.
Stehna otočte kůží nahoru, snižte teplotu na 190 stupňů a pečte dalších 45 minut. Že jsou kachní stehna hotová, vám napoví dohněda vypečená kůžička. Dle potřeby pekáček s kachnou zakrývejte alobalem.
V případě pečení celé kachny uložte kachnu v pekáčku do spodní polohy vaší trouby a pečte ji o 30 minut déle.
Během pečení kachních stehen si usmažte lokše.
Oloupané a na kostičky pokrájené brambory uvařte v osolené vodě s kmínem doměkka. Po uvaření slijte vodu a nechte brambory vychladit.
Brambory rozšťouchejte. Pokud je to potřeba, přidejte ještě špetku soli a kmínu. Přidejte polohrubou mouku a zpracujte v těsto, které příliš nelepí.

Z těsta utvořte váleček a rozdělte ho na 14 dílů.

Z každého dílu rozválejte na pomoučeném válu placku a opečte ji na pánvi z obou stran. Každou opečenou placku pomažte z obou stran máslem smíchaným v poměru 1 : 1 s husím sádlem. (Pokud husí sádlo neseženete, vystačíte si i s rozpuštěným máslem.)

Lokše podávejte na talíř srolované.
