Masarykovo cukroví s lískovými oříšky
Dnes vám představíme oblíbené cukroví prvního českého prezidenta Masaryka. Masarykovo cukroví je cukroví křehké, plné lískových ořechů, které jsou na skus měkké, takže se o své zuby nemusíte bát. Pokud jste toto cukroví ještě nepekli, rozhodně ho vyzkoušejte. Pro nás je hitem letošních Vánoc!
Ingredience
Postup
Do mísy vložte prosátou hladkou mouku i prosátý moučkový cukr. Obě suroviny promíchejte.
Přidejte povolené máslo a jeden žloutek a zpracujte v hladké těsto. (Jedná se o křehké těsto, proto ho nedoporučuji hníst rukama dlouho.)
Do těsta na závěr zapracujte lískové ořechy, které jste měli hodinu naložené v teplé vodě.
Těsto rozdělte na dva díly a z obou vytvořte váleček. Válečky zabalte do potravinové fólie a uložte je na dvě hodiny do lednice.
Studené válečky z těsta rovnou krájejte ostrým nožem na silnější kolečka.
Dejte cukroví péct do trouby předehřáté na 180 stupňů na 13 minut.
Že je cukroví hotové, vám krom minutky napoví také zlatavý povrch Masarykova ořechového cukroví.
Horké cukroví obalte v moučkovém cukru a skladujte do Vánoc v kartonové krabici vystlané alobalem.
Masarykovo cukroví se ideálně peče dva týdny před Štědrým dnem.
Dobrou chuť!
Facebook
Twitter