Švédské masové kuličky se smetanovou omáčkou
Máte chuť na poctivou klasiku, kterou znáte ze Švédska nebo třeba i z Ikey? Připravte si doma zapečené švédské masové kuličky ve smetanové omáčce: recept z trouby je jednoduchý, rychlý a zvládne ho každý. Jemné masové kuličky z mletého masa se upečou dozlatova a poté se spojí s lahodnou smetanovou omáčkou, která dodá jídlu krémovou chuť. Perfektní večeře pro celou rodinu, ideální s těstovinami nebo opečenými bramborami.





Ingredience
Na masové kuličky
Na smetanovou omáčku
Postup
Mleté maso osolte a opepřete. Přidejte jedno vejce, strouhanku a najemno nastrouhanou cibuli. Přidejte i najemno nasekanou čerstvou petrželku a masovou směs dobře promíchejte. Z vypracované směsi vytvarujte 20 masových kuliček.

Kuličky můžete osmažit ze všech stran na pánvi nebo je můžete dát všechny do trouby do pekáčku vymazaného olivovým olejem. Kuličky pečte v troubě 30 minut za pomocí horkého vzduchu.

Než se upečou masové kuličky v troubě, můžete pomalu začít s přípravou smetanové omáčky.

V hlubší velké pánvi nechejte rozpustit máslo. K rozpuštěnému máslu postupně přidávejte za stálého míchání mouku. K vytvořené jíšce přilijte vývar. Dobře promíchejte.

Přidejte vysokoprocentní smetanu, worcester a hořčici. Omáčku přiveďte k varu a za občasného míchání ji nechejte zhoustnout.
Před koncem omáčku dochuťte solí a pepřem a přidejte nastrouhaný muškátový oříšek.
Připravte si libovolnou přílohu. Vhodné jsou například tagliatelle.
Před podáváním ještě prohřejte masové kuličky v omáčce.

Užijte si tu příjemnou chuť!
