Boršč

Hodnocení receptu
(0 hlasů)

Ingredience

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 200 g slaniny
  • 300 g mrkve
  • 100 g petržele
  • 50 g celeru
  • 1 velká cibule
  • 500 g hovězího masa
  • 3 stroužky česneku
  • 600 g červené řepy
  • 2 l hovězího vývaru (nebo vody)
  • 6 kuliček nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 1 lžička soli
  • 500 g kysaného zelí
  • 400 g zakysané smetany
  • 400 g balkánského sýra
  • čerstvý chleba

Je tu podzim a s ním nová úroda červené řepy i další zeleniny, která neodmyslitelně patří k tomuto podkladu ukrajinské národní kuchyně. Z řepy si propůjčuje nádhernou sytě červenou barvu i plnou, zemitou chuť. Tu ještě umocňuje další kořenová zelenina i silný vývar z kostí a masa. Tuto hutnou, zdravou polévku můžete klidně podávat s čerstvým chlebem i jako večeři. Dá se jíst teplá i studená. Vyzkoušejte recept blogerky Live With Anny a nebudete už chtít nic jiného. Taková je to dobrota.

Ukrajinský boršč musí být sytě červený; řepa se proto vaří zvlášť a ještě před samotnou tepelnou úpravou se lehce zastříkne octem nebo citronem. Historicky se používala i kvašená řepa. Do zeleninové směsi se přidává petrželka, kopr a rajčatový protlak nebo i čerstvá rajčata. Boršč je podáván většinou horký, s česnekovými brioškami a kopečkem zakysané smetany s čerstvě nasekanými bylinkami. Vydatnější ukrajinský boršč se doplňuje nakrájeným uzeným vepřovým bokem nebo nakrájenou klobásou.

Tato lahůdka se z Ukrajiny rozšířila nejen do okolního Ruska a Polska, ale i do Finska a až na Kavkaz. Říká se, že každá rodina má svůj jedinečný recept. Vyzkoušejte boršč podle blogerky Live With Anny, a uvařte ho spíš víc než míň. Je totiž tak dobrý, že jeden talíř rozhodně nebude stačit. A kdoví, třeba po čase vytvoříte svoji rodinnou variantu a recept budete předávat žadonícím potomkům.

Ideálním pomocníkem je nová varná deska MORA VDIS 658 FF, na níž můžete vařit i ve velkých nádobách jakéhokoliv tvaru a počtu – můžete totiž libovolně spojovat plotýnky a vařit prakticky na celé ploše desky. A díky automatickým programům, například pro pomalý var bez připálení, je výsledek zaručený.

POSTUP:

Ve velkém hrnci si rozpalte olivový olej a lehce na něm orestujte na kostky nakrájenou slaninu. Poté přidejte na větší kostky nakrájenou mrkev, petržel a celer a vše restujte zhruba 10 minut. K restované zelenině přidejte cibuli a nechte se zeleninou lehce zpěnit. K zeleninovému základu poté přidejte na menší kostky nakrájené hovězí maso a nechte ho zprudka zatáhnout. Nakonec přidejte na plátky nakrájený česnek a na větší kousky nakrájenou červenou řepu.

Zalijte vývarem, dochuťte solí, novým kořením, bobkovým listem a přiklopené pomalu vařte, dokud nebude maso měkké. Může to trvat zhruba 2 hodiny. 

Do hotové polévky nakonec přidejte lehce pokrájené a propláchnuté kysané zelí. Podávejte se zakysanou smetanou, balkánským sýrem a čerstvým chlebem.

Bezplatná zákaznická linka
800 105 505
Každý pracovní den 8.00 - 16.00 h
Hledáte svého nejbližšího prodejce nebo naši značkovou prodejnu?

Zobrazit mapu