Britské scones

Scones jsou oblíbené britské bochánky, které by se měly podávat čerstvě upečené k pozdní snídani. My vám povíme, že ty naše jsou výborné i pár dní po upečení, tak si je můžete v klidu připravit o den dříve. Rozkrojené je podávejte ideálně s jahodovou marmeládou, šlehačkou a horkým čajem.

3 hlasů
Tisknout Tisknout
Britské, anglické, irské, skotské tradiční pečivo scones - recept mora
Množství
Množství:
15 ks
Příprava
Příprava:
30 minut
Vaření
Vaření:
10 minut
Náročnost
Náročnost:
snadné

Ingredience

Na těsto

Postup

Ve velké míse nejprve smíchejte mouku s cukrem, kypřicím práškem, špetkou soli a špetkou vanilky. Sypké suroviny lžící promíchejte.

Poté přidejte jednu lžičku citronové šťávy a nastrouhané máslo. (Aby se máslo dobře strouhalo, mějte ho dobře vychlazené. Před strouháním ho můžete dát i na okamžik do mrazáku.) Drobenkovou směs pořádně promíchejte rukama.

Přidejte studené mléko a opět rukama promíchejte. Později budete směs hníst rukama, až vám vznikne krásně hladké a nelepivé těsto. (V případě potřeby přidejte mouku.) 

Těsto přendejte na pomoučený vál. Z obou stran ho poprašte moukou a vyválejte ho na minimálně 2 cm vysoký plát. 

Nyní můžete vykrajovat kolečka. My jsme použili vykrajovátko o průměru 5 cm.  Vykrojené scones přeneste na plech, svrchu je potřete rozmíchaným vajíčkem a dejte je péct na 12 minut do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Na poslední cca 4 minuty můžete snížit teplotu na 180 stupňů. Pečte scones horkovzduchem. Že jsou scones hotové, poznáte tak, že budou svrchu krásně zlatavé.

recept na scones - čerstvě upečené britské bochánky na plechu s pečícím papírem

Scones nechte vychladnout ideálně na mřížce. Podávejte s jahodovou marmeládou a šlehačkou. 

hotové scones - recept na čajové pečivo s džemem a šlehačkou
TIPY A RADY: správně se britské scones podávají s jahodovou marmeládou a clotted cream, což je vysokoprocentní šlehačka s obsahem 50 % tuku, kterou u nás pravděpodobně neseženete. Nahradit ji můžete naší vyšlehanou smetanou o obsahu tuku 33 % smíchanou s oblíbeným mascarpone.

Podobné recepty

Bezplatná zákaznická linka
800 105 505
Každý pracovní den 8.00 - 16.00 h
Hledáte svého nejbližšího prodejce nebo naši značkovou prodejnu?
Zobrazit mapu