Moderní hovězí svíčková omáčka


Ingredience

  • 700 g hovězího zadního masa (ideální je, pokud je vyzrálé)
  • 150 g špeku
  • sůl
  • černý pepř
  • 1 velká cibule
  • 3 velké mrkve
  • 2 velké petržele
  • 1/2 středně velkého celeru
  • kuličky nového koření
  • kuličky černého pepře
  • špetka čerstvého tymiánu
  • červený vinný ocet
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • hovězí vývar
  • 300 g kysané smetany
  • trocha oleje na opečení masa

POSTUP:

Nejprve si připravte špek. Ten nakrájejte na špalíčky silné asi 1 cm, z celé délky špeku, a dejte na dvě hodiny do mrazničky. Ztuhne a bude se s ním lépe pracovat. Pokud máte kratší špalíčky špeku, tak ho do masa vpíchněte z obou stran, kdo má špek dost dlouhý, stačí z jedné strany. Ostrým, úzkým nožem udělejte do masa díru a do ní dejte špalíček špeku. Maso pevně stáhněte provázkem.

Připravte si pánev nebo litinový hrnec, ve kterém budete svíčkovou péct. Troubu předehřejte na 180 °C. Do pánve nebo hrnce dejte rozehřát olej. Maso ze všech stran osolte a opepřete a dejte opéct.

Mezitím si připravte zeleninu. Oloupejte ji a nakrájejte na drobné kostičky. Opečené maso vyndejte z pánve nebo pekáče a dejte bokem. Místo něj vsypejte zeleninu, kromě cibule. Opékejte pěkně dozlatova. Poté přidejte cibuli. Promíchejte a dozlatova opečte také cibuli. Dejte pozor, aby se vám zelenina v pekáči nepřipekla. Přidejte červený vinný ocet a hořčici.

Nechejte zprudka vyvařit, vraťte do pekáče maso a zalijte vývarem. Přidejte celé koření (asi 7 kuliček pepře a 7 kuliček nového koření, čerstvý tymián a kdo chce, může přidat ještě jeden bobkový list). 

Přiklopte poklicí a dejte do trouby. Maso pečte asi dvě hodiny. Občas ho otočte. Hotové maso bude měkké a šťavnaté. Hotové maso zabalte do alobalu. Troubu vypněte a maso v alobalu do ní vložte.

Dokončete si omáčku. Vyndejte z omáčky koření. Tyčovým mixérem rozmixujte najemno. Přidejte kysanou smetanu. Omáčku není potřeba zahušťovat moukou.

Maso nakrájejte na tenké plátky a podávejte s omáčkou a domácími hrnkovými knedlíky.


DOPORUČUJEME:

Horkovzdušné pečení v multifunkčních troubách MORA umožňuje péct zároveň různé druhy pokrmů ve více vrstvách najednou, aniž by docházelo k vzájemnému ovlivnění odlišných chutí a vůní. Zároveň se svíčkovou tak můžete péct i bábovku.

Další recepty na nedělní menu

Bezplatná zákaznická linka
800 105 505
Každý pracovní den 8.00 - 16.00 h
Hledáte svého nejbližšího prodejce nebo naši značkovou prodejnu?

Zobrazit mapu