Hruškový štrúdl

Máme tu další tradiční recept české kuchyně. Možná ho znáte v obvyklé podobě s jablky, ale milovníci hrušek jistě ocení sladkou hruškovou variantu.

pomlčka
pomlčka
tisknout tisk sdílet sociální sítě
/data/images/recepty/motives/670/72/strudl-16_9.webp
Množství
Množství:
2 nohavice (14 porcí)
Vaření
Vaření:
70 minut
Náročnost
Náročnost:
snadné

Ingredience

šipka

Postup

šipka
  1. Hladkou mouku se špetkou soli, vajíčkem, povoleným máslem a tvarohem zpracujte rukama v hladké těsto.
  2. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte ho odpočinout na 30 minut do lednice.
  3. Nastrouhejte si hrušky.
  4. Těsto rozdělte na dva stejné díly. Na pomoučeném válu rozválejte každý díl těsta na obdélník.
  5. Rozválené těsto posypte rozmixovanými mandličkami. Rozmixované mandličky nepustí šťávu z hrušek do těsta.
  6. Na těsto rovnoměrně rozprostřete nastrouhané hrušky. Posypte je mixem vlašských ořechů, vanilkovým cukrem, špetkou strouhané citronové kůry a rozinkami. Dle chuti přidejte i skořici.
  7. Obě nohavice zaviňte ve štrúdly, opatrně je přendejte na plech, potřete vajíčkem a dejte péct na 30 minut při 175 stupních. Pečte do zezlátnutí povrchu.

Do velké mísy prosejte hladkou mouku. Přidejte špetku soli, jedno vajíčko, povolené máslo a společně s tvarohem (pokojové teploty) zpracujte rukama v hladké těsto.

Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte ho odpočinout na 30 minut do lednice.

Hrušky zbavte slupek a nastrouhejte je.

Odpočinuté těsto rozdělte nožem na dva stejné díly. Na pomoučeném válu rozválejte každý díl těsta na obdélník.

Rozválené těsto posypte rozmixovanými mandličkami (rozmixujte si je téměř na prach). Rozmixované mandličky nepustí šťávu z hrušek do těsta.

Na těsto rovnoměrně rozprostřete nastrouhané hrušky. Posypte je mixem vlašských ořechů, vanilkovým cukrem, špetkou strouhané citronové kůry a rozinkami. Máte-li rádi sladší štrúdl, přidejte více cukru. Nezapomeňte přidat i skořici dle vaší chuti.

Obě nohavice zaviňte ve štrúdly, opatrně je přendejte na plech, potřete vajíčkem a dejte péct na 30 minut při 175 stupních. Pečte do zezlátnutí povrchu.

Před podáváním vychladlé štrúdly posypte moučkovým cukrem.

Tipy a rady na závěr

Hruškový štrúdl můžete také podávat se šlehačkou, ovocným rozvarem či politý řídkým pudinkem.

Chcete pomoci s výběrem, nebo chcete poradit s něčím jiným?
Bezplatná zákaznická linka
+420 800 105 505
Hledáte svého nejbližšího prodejce, nebo naši značkovou prodejnu?
Ukázat na mapě
Kupte troubu MORA a dostanete od nás na pečení 6 kg mouky Babiččina volba zdarma.
Více o akci