Kynuté lívance s jahodami

Načechrané kynuté lívance jsou nejen pro děti výbornou snídaní nebo svačinou. Vyzkoušejte klasický oblíbený recept a pomocí lívanečníku nebo velké pánve si udělejte lívance ve velikosti přesně vám na míru. Lívance s jahodami a jahodovou pěnou vám navodí příjemnou letní náladu.

6 hlasů
Tisknout Tisknout
Kynuté lívance s jahodami - nejlepší recept
Množství
Množství:
40 malých lívanců
Příprava
Příprava:
55 minut
Vaření
Vaření:
35 minut
Náročnost
Náročnost:
snadné

Ingredience

Postup

Do menší, ale vyšší mísy rozdrobte půl kostky čerstvého droždí. Přisypte jednu lžíci krystalového cukru a nechte droždí chvíli stát – začne řídnout. Přilijte trochu teplého mléka (z celkového množství) a přidejte lžíci mouky. Vše důkladně rozmíchejte dohladka a nechte kvásek přibližně 15 minut kynout na teplém místě pod čistou utěrkou.

Do větší mísy prosejte hladkou mouku, přidejte zbytek krystalového cukru, špetku soli, dvě vejce, vykynutý kvásek a zbytek teplého mléka. Volitelně můžete dochutit i špetkou muškátového oříšku a skořice. Těsto důkladně promíchejte metličkou, zakryjte utěrkou a nechte kynout asi 40 minut.

Na pánvi nebo lívanečníku rozehřejte máslo a z vykynutého těsta postupně smažte lívance z obou stran dozlatova. Hotové lívance nechte chvíli vychladnout.

Vychladlé lívance potřete jahodovou marmeládou a ozdobte čerstvými jahodami. Místo marmelády můžete také připravit domácí jahodovou pěnu.

Rozmixujte 150 g čerstvých jahod s 15 g moučkového cukru. Do směsi přidejte 150 g 33% smetany ke šlehání, ztužovač a 250 g polotučného tvarohu. Vše vyšlehejte do nadýchané pěny. Lívance podávejte s touto pěnou jako jemnou a svěží alternativou k marmeládě.

Kynuté lívance s jahodami a pěnou - hotový recept
TIPY A RADY: Pokud máte lívance rádi hodně sladké, můžete je po upečení ještě posypat moučkovým cukrem.
Bezplatná zákaznická linka
800 105 505
Každý pracovní den 8.00 - 16.00 h
Hledáte svého nejbližšího prodejce nebo naši značkovou prodejnu?
Zobrazit mapu