Kvásek
Těsto
Dohotovení
Připravíme si kvásek. Ohřejeme mléko tak, aby bylo vlažné, přidáme cukr a mouku, rozmícháme a nakonec do něj rozdrobíme droždí. Necháme minimálně pět minut na teplém místě kvásek vzejít. Na jeho povrchu budou bublinky.
Připravíme si do mísy mouku a do ní vylijeme vykynutý kvásek. Přidáme žloutky rozšlehané v deci vlažného mléka. Přidáme rum, citronovou šťávu, špetku soli, cukr a rozpuštěné, mírné vychladlé máslo. Vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě kynout.
Vykynuté těsto rozválíme na pomoučené ploše na tloušťku asi 1,5 cm. Použijeme nerezovou kulatou formičku a vykrajujeme koblihy, lehce pomoučíme, přikryjeme je čistou utěrkou a necháme ještě 20 minut kynout.
V rendlíku rozpálíme velkou vrstvu oleje, minimálně 2 až 3 cm vysokou. Do ní postupně vkládáme koblížky a smažíme po obou stranách dozlatova. Koblížky vkládáme do rozpáleného tuku vždy vrchní stranou dolů.
Hotové koblížky plníme marmeládou či povidly dle chuti nebo ještě horké obalíme v cukru se skořicí.
MORA doporučuje: K přípravám tradičních koblih volte tradiční plynové sporáky MORA z nové generace.