Ingredience
Postup
Nejdříve je potřeba připravit si ze surovin kvásek. Ve středně velké misce si rozetřete kostku droždí se lžičkou cukru na tekutou kaši. Do kaše přidejte lžíci mouky a 100 ml vlažného mléka. Promíchejte a nechte kvásek pod utěrkou vzejít.
V jiné misce si připravte máslový „krém“. Rozetřete povolené máslo se zbývajícím cukrem. Přidejte žloutky, rum, špetku soli a muškátového oříšku a půl lžičky nastrouhané citronové kůry. Suroviny společně dobře umíchejte.
Do velké mísy nasypte mouku, k ní přidejte připravený kvásek i máslový „krém“. Míchejte a po částech do těsta přidávejte zbylé teplé mléko (150 ml). Těsto zpracujte robotem nebo rukama. Vznikne vám hladké nelepivé těsto.
Bochánek těsta poprašte moukou a dejte ho kynout pod utěrku na teplé místo na 60–80 minut. Vykynuté těsto si rozdělte na 12 stejných dílků a rukama z nich uválejte 12 malých bochánků. Bochánky nechte kynout dalších 20–30 minut pod utěrkou.
![](/data/images/recepty/postup/Koblihy-priprava-pred-smazenim.460x340.fit.q100.webp)
V hrnci nebo vysoké pánvi si rozehřejte olej. Koblihy smažte z každé strany minimálně dvě minuty dozlatova a do oleje je opatrně vkládejte nakynutou stranou směrem dolů (pro správný tvar koblih si každý bochánek před vložením do oleje mírně „uplácněte“, aby byl plošší).
![](/data/images/recepty/postup/Koblihy-smazeni.460x340.fit.q100.webp)
Usmažené koblihy dejte oschnout na papírové utěrky na mřížku.
![](/data/images/recepty/postup/Koblihy-chladnuti-v-ubrousku.460x340.fit.q100.webp)
Vychlazené koblihy poprašte moučkovým cukrem, nařízněte je úzkým dlouhým nožem do jejich středu a plničkou (cukrářským sáčkem) je naplňte svou oblíbenou domácí marmeládou.