Velikonoční mazanec – věnec z chalupy

Hodnocení receptu
(27 hlasů)
Recept poslal/a
Dana Brokešová, Vlčkovice v Podkrkonoší


Ingredience

  • 50 dkg polohrubé mouky
  • 15 dkg cukru
  • 10 dkg másla
  • 4 žloutky
  • 5 dkg sekaných mandlí
  • 5 dkg rozinek
  • 1/4 l mléka
  • 3 dkg kvasnic
  • citronová kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
  • špetka soli
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 celé vejce na potření
  • moučkový cukr na posypání

POSTUP:

Vyndejte si všechny suroviny ze spíže i z lednice na pracovní desku, aby měly pokojovou teplotu.

Připravte si kvásek. Ohřejte mléko (POZOR - mléko se nesmí vařit). Odeberte přibližně 50 ml vlažného mléka a přelijte ho do misky, přidejte polévkovou lžíci cukru a navrch rozdrobte droždí. Vše promíchejte a uložte na cca 15 minut na teplé a slunné místo, aby vzešel kvásek.  

Oddělte si žloutky od bílků. Bílky pro tento recept nebudete potřebovat, ale můžete je uložit do ledničky v uzavíratelné sklenici a využít třeba na delikátní Ořechové rohlíčky.

Žloutky utřete s cukrem do pěny. Přidejte postupně změklé máslo, vanilkový cukr, špetku soli a kůru z citronu. K utřené směsi opatrně přidejte vzešlý kvásek, přisypejte po částech mouku, zbylé vlahé mléko, rozinky a mandle a zadělejte těsto. Vypracované kynuté těsto na váš velikonoční mazanec by mělo být středně tuhé a krásně pružné, přitom nelepivé. Pokud se vám těsto jeví řídké, přidejte mouku. Pokud vám připadá naopak tuhé, přilijte ještě maličko vlahého mléka.

Mísu přikryjte utěrkou a postavte ji na teplé místo. Mazancové těsto teď bude přibližně dvě hodiny kynout. Dobře vykynuté těsto přibližně zdvojnásobí svůj objem. Takto nakynuté těsto vyklopte na pomoučený vál nebo pracovní desku. Rozdělte ho na dvě půlky. Z každé půlky vypracujte přibližně stejný válcovitý pramen. Prameny přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a překládejte střídavě oba prameny na sebe. Na koních těsto na sebe napojte, vznikne tak propletený věnec. V malé misce rozšlehejte jedno vajíčko (nebo žloutek) a věnec jím opatrně potřete.

Mazancový věnec z chalupy pečte ve vyhřáté troubě na 180°C přibližně 50-60 minut do zlatova. Upečený věnec nechte vychladnout a poté ho jemně pocukrujte moučkovým cukrem.

Recepty na velikonoční pečení

Velikonoční beránek

Moučníky, dezerty, cukroví

Velikonoční beránek

Spolu nám to šlape medaile Velikonoční nádivka

Předkrmy, chuťovky

Velikonoční nádivka

(Nejen) velikonoční mazanec

Moučníky, dezerty, cukroví

(Nejen) velikonoční mazanec