Mrkvový dort

Hodnocení receptu
(0 hlasů)

Ingredience

Korpus (formu o průměru 17x12 cm nebo klasická 20cm)
  • 3 vejce
  • 160 g cukru krupice
  • 1 sášek vanilkového cukru
  • 250 ml oleje
  • 300 g polohrubé mouky
  • 2 lžíce jedlé sody
  • 12 g kypřícího prášku do pečiva
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 150 g vlašských ořechů
  • 250 g mrkve
  • špetka soli    
 
Krém
  • 400 g mascarpone
  • 250 g tučného tvarohu
  • 100 g moučkového cukru
  • 250 g jahodové marmelády
  • šťáva z ½ citrónu

POSTUP:

Nejprve začněte tím, že si očistíte, oloupete a najemno nastrouháte mrkev a vlašské ořechy si najemno nasekáte.   Do větší mísy si dejte vejce, cukr krupice, vanilkový cukr a olej. Vše za pomocí šlehače míchejte, dokud se všechen cukr nerozpustí.  

V další míse si smíchejte polohrubou mouku, jedlou sůl, kypřící prášek do pečiva, perníkové koření a vlašské ořechy.  

Vše důkladně promíchejte a poté suchou směs přidávejte do našlehaných vajec s olejem a cukrem.  

Postupně suchou směs zapracujte a poté důkladně promíchejte. Nakonec přidejte najemno nastrouhanou mrkev a vše znovu důkladně promíchejte.  

Formu o průměru 17 cm a výšce 12 cm vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou. Můžete použít i klasickou formu o průměru 20 cm, nicméně dort nebude tak vysoký. Do formy nalijte těsto a dejte ho péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte zhruba 70 minut. Zda je korpus upečen, zkontrolujte pomocí špejle.  

Upečený korpus opatrně vyjměte z formy a dejte ho na mřížku vychladnout.   Mezitím, co korpus chladne, si připravíte krém. Do mísy dejte z ledničky studené mascarpone a tučný tvaroh, moučkový cukr, šťávu z půlky citrónu. Vše za pomocí šlehače smíchejte a hotový krém dejte ještě ztuhnout do lednice.  

Jakmile je korpus studený, rozkrojte si jej na 3 - 6 stejných plátů. Počet bude podle toho, jak moc vám dort vyskočil během pečení. Na krájení tenkých plátů korpusu je skvělá dortová struna.  

První díl, si položte na dortový tácek a vršek korpusu namažte marmeládou. Na korpus s vrstvou marmelády položte další díl korpusu a ten namažte krémem. Takto pokračujte se všemi korpusy.  

Poté, co máte dort sestaven, pomažte jej celý zbytkem krému a ozdobte dle vlastní představivosti.  

Hotový dort dejte nejlépe do druhého dne odležet a pořádně ztuhnout.

Bezplatná zákaznická linka
800 105 505
Každý pracovní den 8.00 - 16.00 h
Hledáte svého nejbližšího prodejce nebo naši značkovou prodejnu?

Zobrazit mapu