Vánoční perníčkový dort

Hodnocení receptu
(10 hlasů)
Recept poslal/a
paní Elly


Ingredience

Těsto:

  • 200 g Hery máslová příchuť
  • 4 vejce
  • 300 g třtinového cukru
  • 350 g polohrubé mouky
  • 1 a ½ lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 250 g kysané smetany
  • 4 lžíce medu

Krém:

  • 250 g másla
  • 1 karamelové Salko
  • 250 g mascarpone
  • perníčky na ozdobení
  • ořechové máslo (mandle s perníkem nebo jiné)

Troubu předehřejte na 180 °C. Heru si rozpusťte. Do velké mísy dejte cukr a vejce a šlehejte ručním šlehačem tak dlouho, dokud nevznikne nadýchaná, světlá pěna. Ve vedlejší míse smíchejte mouku, sodu, sůl a koření. Do krémové
pěny opatrně vmíchejte rozpuštěnou Heru, sypkou část receptu, med a zakysanou smetanu. Důkladně promíchejte.

Kulatou pečící formu o průměru 17 - 18 cm vymažte tukem a vysypejte polohrubou moukou. Nalijte do ní polovinu těsta. Pečte ve vyhřáté troubě 45 minut. Když sáhnete na střed upečeného dortu, bude pevný, nebude se vám pod prsty hýbat. Formu umyjte a stejně upečte druhou polovinu těsta. Kdo má dvě stejné formy, má to jednodušší a může péct najednou.

Oba upečené korpusy nechejte vychladnout. Připravte si krém. Ručním šlehačem vyšlehejte společně změklé máslo a karamelové salko. Nakonec opatrně, ručně, vmíchejte mascarpone. Dejte na 20 minut do lednice vychladnout.

Po vychladnutí oba korpusy prokrojte, ideálně dvakrát, takže vám vzniknou z každého 3 kusy. Některé části namažte ořechovým máslem. Výborné je mandlové s perníkem. Na každou část namažte krém a dort zkompletujte. Bude dost vysoký.

Celý dort po bocích i nahoře pomažte zbylým krémem a okolo polepte perníčky. Další perníčky dejte i na vrch dortu. Nechejte vychladit a podávejte, ideálně druhý den po vyrobení.

Naše další recepty na dorty:

Bezplatná zákaznická linka
800 105 505
Každý pracovní den 8.00 - 16.00 h
Hledáte svého nejbližšího prodejce nebo naši značkovou prodejnu?

Zobrazit mapu