Existují jídla, která dokážou okamžitě navodit atmosféru domova, vůni nedělního oběda a pocit klidu. A právě bramborové lokše s pečenou kachnou k nim bezpochyby patří. Křehká, dozlatova upečená kachna s voňavou kůrkou, jemné bramborové lokše potírané máslem nebo husím sádlem a k tomu porce červeného zelí? To je kombinace, která už po generace kraluje českým i slovenským stolům.
- Množství: 4 porce
- Doba přípravy: 15 minut
- Doba pečení: 1,5 hodiny
- Náročnost: snadné
- 800 g brambor
- 120 g polohrubé mouky
- 1 lžičku soli
- kmín
- máslo / husí sádlo
- celou kachnu nebo 4 kachní stehna
- sůl, kmín
- Očistěná kachní stehna vložte do pekáčku vymazaného tukem. Z obou stran je osolte (sůl můžete do masa i vmasírovat) a uložte je přes noc do lednice.
Druhý den vyhřejte troubu na 210 stupňů. Můžete využít funkci trouby velký gril s ventilátorem. Stehna otočte v pekáčku kůží dolů a pečte 45 minut. - Stehna otočte kůží nahoru, snižte teplotu na 190 stupňů a pečte dalších 45 minut. Že jsou kachní stehna hotová, to vám napoví dohněda vypečená kůžička. Dle potřeby pekáček s kachnou zakrývejte alobalem.
- V případě pečení celé kachny uložte kachnu v pekáčku do spodní polohy vaší trouby a pečte ji o 30 minut déle.
- Během pečení kachních stehen si usmažte lokše. Oloupané a na kostičky pokrájené brambory uvařte v osolené vodě s kmínem doměkka. Po uvaření slijte vodu a nechte brambory vychladit.
- Brambory rozšťouchejte. Pokud je to potřeba, přidejte ještě špetku soli a kmínu. Přidejte polohrubou mouku a zpracujte v těsto, které příliš nelepí. Z těsta utvořte váleček a rozdělte ho na 14 dílů.
- Z každého dílu rozválejte na pomoučeném válu placku a opečte ji na pánvi z obou stran. Každou opečenou placku pomažte z obou stran máslem smíchaným v poměru 1:1 s husím sádlem. Pokud husí sádlo neseženete, vystačíte si i s rozpuštěným máslem.
- Lokše podávejte na talíř srolované.
Tipy a rady: Upečenou kachnu podávejte nejen s lokšemi, ale také s dušeným červeným zelím. Sladké dušené červené zelí k lokším a kachně neodmyslitelně patří. Nezapomeňte ani na sklenku vychlazeného piva. Bramborové lokše můžete příště podávat klidně i nasladko.
Produktový tip:
Stylová trouba s velkým výkonem a příjemnou cenou Elektrická trouba MORA VT 234 GB s ventilátorem potěší všechny milovníky klasického pečení. Na první pohled vás u ní zaujme její kvalitní nerez provedení i variabilní rozpětí teploty od 50 do 250 °C. Velká prosklená dvířka a perfektní osvětlení zase umožňují kontrolovat průběh pečení bez nutnosti otevírání trouby. Tím zamezíte zbytečnému poklesu teploty a úniku energie. O snadné a efektivní vyčištění se postará funkce ECO CLEAN, díky níž z trouby pomocí páry odstraníte i větší nečistoty, aniž byste museli použít čisticí prostředek. Trouba spadá do ekologické třídy A. Její doporučená cena je 5 490 Kč.
MORA PLNÁ ŽIVOTA MORA je součástí vašich kuchyní už neuvěřitelných dvě stě let! A právě pro letošní jubilejní rok plný oslav si pro vás připravila krásný dárek – cashback na myčky nádobí až 2000 Kč! Oslavte 200 let značky MORA a využijte mimořádné nabídky na vybrané modely myček nádobí MORA s cashbackem ve výši 2000 Kč, 1500 Kč nebo 500 Kč. Akce platí do 30. listopadu 2025 nebo do vyčerpání zásob. Pro využití akce je nutné registrovat spotřebič do 14 dní od data nákupu. Více o podmínkách a dalších akcích značky MORA najdete na www.mora.cz v sekci Promo Akce.