Pečení voňavé štoly patří k Vánocům skoro stejně jako cukroví, a proto nechybí na slavnostním stole v mnoha rodinách. Štola voní máslem, vanilkou, kokosem i kandovaným ovocem a svojí strakatou střídkou je krásná i pro oko. Klasické těsto s vysokým obsahem másla je těžké a proto potřebuje nadýchat pomocí omladku z kvasnic. Jde to ale i jinak – můžete připravit nekynutou štolu s tvarohem, který ji zjemní a odlehčí. Vypracovat těsto sice trvá trochu déle, zato se však pokaždé povede. Vyzkoušejte recept autorky blogu Live With Anny a uvidíte sami.
Co budete potřebovat?
- 600 g špaldové mouky
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- 250 g másla
- 250 g tučného tvarohu
- špetka soli
- 100 g kokosového cukru
- 50 g rozinek
- 50 g brusinek
- 50 g meruněk
- 100 g másla na potření
- moučkový cukr na obalení
A jak postupovat?
Nejdříve ze všeho nakrájejte rozinky, brusinky a meruňky na menší kousky.
Do mísy nasypte prosátou špaldovou mouku, kypřicí prášek, vanilkový cukr, vejce, máslo o pokojové teplotě, tvaroh, sůl, kokosový cukr a nadrobno nakrájené sušené ovoce.
Za pomocí robota nechte vypracujte kompaktní, hladké těsto. Hotové těsto rozprostřete na pomoučněný vál a vyválejte z něj placku. Těsto přeložte, aby vznikla pěkně vytvarovaná štola a přeneste ji na plech s pečicím papírem.
Štolu pečte na 180 °C zhruba 40 minut. Některé trouby pečou nerovnoměrně, a proto je potřeba štolu v průběhu pečení otočit. Pak je možná na čase zvážit výměnu, třeba za spolehlivou troubu MORA VTPS 547 BX s parní funkcí a patentovaným klenutým vnitřkem po vzoru tradičních kamenných pecí.
Po upečení štolu vyjměte z trouby a potírejte jí rozpuštěným máslem tak dlouho, dokud se všechno do štoly nevsaje. Poté hned štolu obalte v dostatečném množství moučkového cukru, který se dokonale přilepí ke štole napuštěné máslem.
Nechte štolu vychladnout. Pak ji natěsno zabalte do alobalu a nechte odležet až do Vánoc.
Tip: Zmíněná vestavná trouba MORA VTPS 547 BX s parní funkcí se pohodlně ovládá pomocí klasických knoflíků. Patentovaný klenutý tvar vnitřku trouby umožňuje vzduchu rovnoměrně cirkulovat kolem připravovaného pokrmu, a proto bude výsledek pečení pokaždé perfektní. Výkonná trouba s objemem 70 l má 11 programů včetně tří parních s horkovzdušným a klasickým pečením – stačí do hlubokého plechu nalít vodu a spustit příslušný program. Trouba má i ECO funkci pro pomalé pečení při nižší teplotě, dále rychlý předehřev, rozmrazování a automatické pyrolytické čištění. Manipulaci s pokrmy usnadňují pohodlné teleskopické výsuvy. Trouba stojí 10 990 Kč.
MORA PLNÁ ŽIVOTA - www.mora.cz
MORA a příjemné chvíle s rodinou patří dohromady už bezmála dvě stě let. A protože dobré jídlo a pečení ve většině rodin nemůže chybět, je tu zajímavá akce, s níž získají zákazníci k setům vybraných vestavných spotřebičů MORA osmidílnou kolekci kvalitního nerezového nádobí v hodnotě 4 990 Kč. K vestavným troubám navíc jako dárek 10 kg mouky a lákavé výhry čekají i na ty, kdo se zapojí do výzvy a nazpívají a natočí se s originální písničku MORA. Více o akcích na www.mora.cz v sekci „Akce pro zákazníky“.