Pojďte s námi vyzkoušet domácí houstičky z ingrediencí, které určitě máte vždy doma po ruce. Ať už je připravíte naslano nebo nasladko, dozlatova upečené je můžete mít hotové za necelou hodinku. Jejich nadýchaná struktura vaše chuťové buňky uchvátí a k receptu se budete nejspíš pravidelně vracet. Stejně jako my.
- Množství: 10 housek
- Příprava: 35 minut
- Doba pečení: 20 minut
- Náročnost: Snadné
- 400 g hladké mouky
- 50 ml oleje
- 250 ml vlažného plnotučného mléka
- 1 lžičku cukru
- 1 lžičku soli
- 21 g čerstvého droždí
Jak postupovat?
Nejprve si připravte kvásek. Do hrnečku nebo vyšší nádoby rozdrobte půl kostky čerstvého droždí. Z připravených ingrediencí odeberte 50 g mouky, cukr a 50 ml vlažného mléka a přidejte je k rozdrobenému droždí. Vidličkou vše rozmíchejte na hladkou kaši, přikryjte nádobu utěrkou a nechejte kvásek pracovat asi 15 minut na teplém místě.
Mezitím si připravte do větší mísy zbývající část mouky se lžičkou soli, olej a zbývající teplé mléko. Na konec přidejte vykynutý kvásek a začněte zpracovávat těsto. Nejdříve promíchejte vařečkou a až poté začněte těsto hníst rukama nebo si vezměte k ruce pomocníka – domácího robota.
Z dobře uhněteného těsta rovnou tvořte houstičky. Těsto rozdělte na 10 stejných kusů a každý kus si rozdělte na 3 stejné díly, ze kterých upletete housku pomocí klasického copánkového pletení. Housky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete je vejcem a posypte solí s bylinkami, kmínem nebo mákem.
Plech s houskami vložte do trouby a až nyní zapněte troubu na 250 °C s horkým vzduchem. Než se trouba zahřeje na zvolenou teplotu, housky v ní dokynou.
Houstičky pečte maximálně 12 minut. Zhruba po 5 minutách můžete snížit teplotu na 200–220 °C podle zkušeností s vaší troubou nebo pokud by se vám zdálo, že mají houstičky tendenci se připalovat. Upečené housky nechejte vychladnout na mřížce.
Tip: Jestli vaše trouba dosluhuje, nevejdou se do ní velké pekáče s víkem a navíc i špatně peče, zkuste ji vyměnit za modernější. Například chytrá kombinovaná trouba MORA VTCS 777 BX v bytelném nerezovém provedení má nejen extra velký objem 77 l, ale také peče rovnoměrně a teplota je v celém prostoru stabilní, a to díky jedinečnému klenutému vnitřku, výkonným topným tělesům s rozsahem 30-300 °C i šikovnému rozmístění ventilačních otvorů. Trouba vám kromě tradičního pečení otevře dveře i k mnoha dalším moderním tepelným úpravám pokrmů – mezi 22 automatickými programy jsou i dva parní, nechybí teplotní sonda nebo možnost zdravého horkovzdušného fritování bez tuku. I složitější pokrmy připravíte snadno s pečením v krocích, kdy si vše nastavíte na začátku a trouba už sama ohlídá zbytek. O vyčištění trouby se postará parní funkce EcoClean a průběžné katalytické čištění větráku, které se samo spouští, jakmile trouba dosáhne teploty 85 °C a více. Trouba v úsporné třídě A+ stojí 11 990 Kč.
Další recepty najdete zde: https://www.mora.cz/receptar/
MORA PLNÁ ŽIVOTA www.mora.cz
MORA a příjemné chvíle s rodinou u dobrého jídla patří dohromady už bezmála dvě stě let. I pro letošní rok je připraven dárek – všichni, kdo si koupí jakoukoliv vestavnou troubu MORA, dostanou navíc 6 kg mouky. Na ty, kdo si pořídí set vybraných vestavných spotřebičů, čeká jako dárek osmidílný set kvalitního nerezového nádobí v hodnotě 4 990 Kč zdarma, k vybraným indukčním varným deskám z řady VDIT je zase určená jako dárek zdarma kvalitní nerezová pánev v hodnotě 1990 Kč. Více o akcích na www.mora.cz v sekci „Promo Akce“.