I chladnička s mrazničkou potřebují úklid. Jak na to?

Zmatek, staré potraviny, vrstvička ledu a hluk. To jsou jasné signály, kterými si chladnička s mrazničkou říká o výměnu nebo aspoň o pořádný úklid. Pravidelně vyčistit ale potřebuje každá lednice, i ta s automatickým odmrazováním. Jak postupovat, aby v ní nezůstaly zřetelné stopy rozteklých potravin,  ani neviditelné mikroorganismy?

Jestli máte doma starý spotřebič a mrazicí nebo dokonce i chladicí prostor se pokryje vrstvičkou námrazy nebo ledu, nezbývá vám než se pustit do neoblíbeného odmrazování. Postupujte podle pokynů v návodu a obrňte se trpělivostí. Pokud ale máte moderní lednici například s technologií No Frost, vrstvy ledu se nebudou konat. „Mrazák typu No Frost totiž automaticky odmrazuje. Dočasná námraza, která se objevuje na stěnách mrazáku, automaticky zmizí,“ vysvětluje Jana Neuszerová, odbornice značky MORA.

I tak je ale potřeba jednou za pár měsíců uložené potraviny probrat a spotřebič vyčistit. Protože i když to třeba na první pohled není vidět, hlavně v chladničce je díky vlhkosti z potravin vhodné prostředí i pro plísně a bakterie. Vyplatí se postupovat v několika jednoduchých krocích.

Spotřebič vypněte nebo nastavte funkci odmrazování.

Potraviny v mrazáku zkontrolujte a nemilosrdně se rozlučte s těmi, jejichž trvanlivost již pominula nebo už nevypadají vábně. Ty, které ještě poslouží, zabalte do novin nebo bublinkové fólie a uskladněte je například do termoboxu na převoz potravin, případně je podle „babské rady“ zabalte do ručníku a uložte do peřin.

Stejně tak vykliďte i chladničku a důsledně odstraňte vše prošlé, napadené plísní nebo hnilobou. Potraviny, které potřebují stálý chlad, opět zabalte alespoň do novin nebo ručníků.

Vyprázdněný spotřebič otevřete a nechte námrazu nebo led přirozeně roztát. Nikdy neodlupujte led násilím nebo ostrými předměty. Jen co bude led pryč, můžete se pustit do čištění.

Začněte chladničkou. Vyčistěte vnitřní stěny i poličky odshora dolů hadříkem namočeným v jemném čisticím prostředku. Můžete použít i octovou vodu – ocet totiž působí jako přirozený dezinfekční prostředek a také pohlcuje pachy. Nezapomeňte ani na úložné přihrádky a boxy, pěkně ručně. V myčce by se totiž mohlo plastové příslušenství působením horké vody a vzduchu zdeformovat. Stejně postupujte i v prostoru mrazničky. Vyčistěte i gumová těsnění na dveřích a dveře z vnitřní i vnější strany. „Nezapomeňte ani na žlab a otvor pro vypouštění zkondenzované vody v chladničce. Žlab i otvor musí být průchozí bez překážek, nesmějí být zablokovány. Pravidelně je kontrolujte a v případě nutnosti čistěte např. plastovým brčkem,“ doplňuje Jana Neuszerová.

Nakonec lednici omyjte čistou vodou a vytřete měkkým hadříkem do sucha. Vložte zpátky všechny police, příhrádky a zásuvky, zapněte a teprve pak vložte zpátky vytříděné potraviny. Jak nejlépe potraviny ukládat, abyste je nemuseli vyhazovat a chladničku co chvíli čistit? Zeleninu zbavenou hrubých nečistot byste měli umístit do zásuvky na zeleninu a ovoce. Nejlépe, když má regulaci vlhkosti, jako třeba zásuvka VitaBox vestavné chladničky MORA VCN 1821. Ostatní potraviny je nejvhodnější skladovat v dózách s víčkem nebo speciálních sáčcích tak, aby neuvolňovaly vlhkost a mohl kolem nich volně proudit vzduch. Zbytky uvařených jídel ukládejte až po dokonalém vychladnutí. Pokud je budete chtít uchovávat v mrazničce, vyplatí se je rychle a šetrně zmrazit v horním šuplíku, určeném pro rychlé mražení.

Tip na moderní vestavnou chladničku MORA

Vestavná chladnička MORA VCN 1821 disponuje beznámrazovou technologií NoFrost a do detailu promyšleným vnitřním uspořádáním. Chladicí část s objemem 180 l má velkou zásuvku VitaBox s kontrolou vlhkosti HumidityControl a poskytuje dostatek prostoru a optimální podmínky pro ukládání ovoce a zeleniny, která tak zůstane svěží, plná vitaminů a živin. Své místo v speciálním držáku mají i lahve či vajíčka. Skleněné police o nosnosti až 20 kg jednoduše výškově nastavíte, nebo i vyjmete, podle toho, co potřebujete uložit v chladničce. Mraznička o objemu 68 l má tři zásuvky: horní zásuvka slouží pro rychlé zamrazení, střední pro běžné potraviny a do dolní velké zásuvky MaxiBox o objemu 38 l je možné vložit velké potraviny, např. celou husu. Pokud dojde k náhlému výpadku proudu, chladnička dokáže udržet nastavenou teplotu až 8 hodin a tím udrží potraviny v perfektním stavu. Praktická je i možnost jednoduché oboustranné záměny závěsů dveří chladničky, aby se otevírání flexibilně přizpůsobilo prostoru a umístění chladničky v kuchyňské lince. Doporučená cena je 14 990 Kč.

MORA PLNÁ ŽIVOTA - www.mora.cz

MORA a příjemné chvíle s rodinou patří dohromady už bezmála dvě stě let. A protože dobré jídlo a pečení ve většině rodin nemůže chybět, přichází MORA s akcí, s níž získají zákazníci k setům vybraných vestavných spotřebičů MORA osmidílnou kolekci kvalitního nerezového nádobí v hodnotě 4 990 Kč. K vestavným troubám navíc jako dárek 10 kg mouky a lákavé výhry čekají i na ty, kdo se zapojí do výzvy a nazpívají a natočí se s originální písničku MORA. Více o akcích na www.mora.cz v sekci „Akce pro zákazníka“.

Bezplatná zákaznická linka
Každý pracovní den 8.00 - 16.00 h
Hledáte svého nejbližšího prodejce nebo naši značkovou prodejnu?
Zobrazit mapu