Prosinec 2025 – Ořechové skořápky plněné máslovým krémem patří mezi recepty, které se v rodinách dědí z generace na generaci. A není divu. Jsou křehké, krásně ořechové a v ústech doslova mizí... Že nesmí chybět ani na vašem svátečním stole? Pak vyzkoušejte náš snadný a rychlý recept. Výsledek bude jako vždy dokonale voňavý, lahodný a tentokrát i tradičně vánoční.
- Množství/počet porcí: 2 plné plechy / 48 ks formiček (24 celých ořechů)
- Doba přípravy: 20 minut
- Doba pečení: 10 minut
- Náročnost: snadné
- 170 g hladké mouky
- 70 g vlašských mletých ořechů
- 110 g změklého másla
- 40 g moučkového cukru
- 1 lžíci medu
- 1 lžíci kakaa
- 1 lžičku rumu
- špetku skořice
- 125 g změklého másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 lžíci vanilkového cukru
- Mouku s cukrem prosejte do mísy. Přidejte mleté ořechy, lžíci kakaa a špetku skořice. Sypkou směs dobře promíchejte.
- Přidejte povolené rozkrájené máslo, lžíci medu a lžičku rumu. Rukama uhněťte těsto.
- Těsto zabalte do potravinářské folie a dejte ho odpočinout na pár hodin nebo rovnou na celou noc do lednice.
- Těsto nechejte chvíli povolit v pokojové teplotě. Pomocí lžičky z těsta odkrajujte kousky, ze kterých vytvoříte kuličky – ty vmáčkněte do formičky vymazané olejem nebo máslem.
- Naplněné formičky vyskládejte na plech a vložte do trouby vyhřáté na 170 stupňů. Ořechy pečte 10 minut. Poté si zkuste jednu z formiček ještě za horka opatrně vyklepnout, abyste si ověřili, zda je již cukroví opravdu hotové. Ořechy vyklepněte z formičky ještě horké.
- Po vychladnutí ořechy naplňte oblíbeným krémem. My jsme pro vás připravili tento: Ze změklého másla, moučkového cukru a vanilkového cukru vyšlehejte nebo utřete hladký bílý krém. Krém je velice snadný, a přesto se výborně hodí právě k ořechovému cukroví.
- Hotový krém dejte na nějaký čas vychladit do lednice. Poté krémem naplňte cukrářský sáček s ozdobnou špičkou a všechny ořechy jím naplňte a pospojujte. Krásné a chutné Vánoce!
Tip navíc: Do krému můžete přidat i trošku vanilkového nebo rumového aroma.
Produktový tip:
Čerstvost, která opravdu vydrží
Nová vestavná chladnička MORA VCMDC 3244 nabízí automatické odmrazování s technologií IceLimit pro snížení tvorby ledu. K tomu má přehledné vnitřní uspořádání s policemi, zásuvkami a VitaBoxem pro delší čerstvost potravin. Mraznička má tři zásuvky a při výpadku proudu udrží teplotu až 10 hodin. Pro pohodlné otevírání je možné dveře přehodit dle dispozice každé kuchyně. Cena je 11 990 Kč. Více na www.mora.cz.
MORA PLNÁ ŽIVOTA MORA je součástí vašich kuchyní už neuvěřitelných dvě stě let. A právě pro letošní jubilejní rok plný oslav si pro vás připravila řadu lokálních i celonárodních promo akcí – soutěže, speciální nabídky i drobné dárky. Jejich cílem je posílit vztah se svými zákazníky, zdůraznit tradici české značky, stejně jako její smysl pro inovace, a v neposlední řadě lidem nabídnout skutečně výhodné podmínky pro nákup domácích spotřebičů