Kynuté buchty s vanilkovou omáčkou

15. června 2022 -  Máloco tak moc patří k české kuchyni, jako kynuté dozlatova upečené, voňavé buchty s náplní. Ta může být typicky tvarohová nebo ovocná podle toho, co se zrovna urodilo. A protože na zahrádkách i na farmách právě začínají zrát jahody, co takhle zkombinovat červené, šťavnaté plody se zdravým tvarohem? Že nevíte, jak na to? Máme pro vás zaručený recept zkušené pekařky a cukrářky Eriky. Buchty zmizí dřív, než stihnou pořádně vychladnout. A vy sklidíte zasloužený obdiv!    

Jak dlouho to bude trvat?

  • Doba přípravy: 1 hodina
  • Doba kynutí: 1 hodina
  • Doba pečení: 30 minut    

Na jeden pekáč s 15 většími buchtami budete potřebovat:   

Na těsto:
  • 500 g hladké mouky
  • 3 žloutky
  • ½ kostky droždí
  • 250 ml vlažného mléka
  • 1 lžičku nastrouhané citronové kůry
  • 50 g cukru
  • 70 g másla
  • 1 vejce na potření    
Na náplň:
  • 250 g měkkého tvarohu
  • Hrst čerstvých jahod
  • 1 lžíci škrobu
  • 2 lžíce moučkového cukru    
Na vanilkovou omáčku:
  • 250 ml smetany
  • 1 vanilkový lusk
  • 2 lžíce medu  

A jak na to?

Do vlažného mléka rozdrobte droždí. Přidejte lžičku cukru, mouky a promíchejte. Na teplém místě nechte vzejít kvásek. Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, citronovou kůru a promíchejte. Přidejte pokrájené změklé máslo a žloutky. Poté do směsi nalejte vzešlý kvásek. Těsto důkladně propracujte, aby vznikl hladký bochník bez hrudek. Vypracované těsto v míse poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte ho kynout na teplém místě.  

Mezitím prošlehejte tvaroh s cukrem a škrobem. Pak do něj přidejte nakrájené jahody. Z vykynutého těsta odebírejte rovnoměrné kousky. Každý v dlani zploštěte, přidejte trochu tvarohové náplně a zabalte. Buchty skládejte spojem dolů do máslem vymazaného pekáčku. Když je pekáček plný, potřete buchty rozšlehaným vejcem. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte je asi půl hodiny dozlatova. Povrch buchet můžete ještě potřít dvěma lžícemi rozehřátého másla s jednou lžící rumu. Budou vláčnější.

Tip:

Pokud vás trouba zlobí, peče nestejnoměrně a výsledky jsou všelijaké, vsaďte na některou z nových trub MORA. „Využívají osvědčený patentovaný tvar vnitřního prostoru s klenutým stropem po vzoru tradičních pecí. Tento tvar byl nyní ještě vylepšen, nová je i konstrukci a umístění topných těles i rozložení ventilačních otvorů. Trouby pečou i při své extra velké kapacitě 77 l naprosto rovnoměrně. Mají automatické programy včetně parních a ještě vám poradí, na jakou pozici plech umístit. Navíc jsou úsporné a rychlé – předehřátí na 180 °C zvládnou za méně než 5 minut,“ radí Jana Neuszerová, odbornice značky MORA. Když se buchty pečou, připravte jednoduchou vanilkovou omáčku. Smetanu opatrně zahřívejte a vložte do ní vyškrábnutá semínka z vanilkového lusku. Přiveďte téměř k varu a pak stáhněte z ohně. Vmíchejte med. Omáčku nechte vychladnout.  

Hotové buchty nechte mírně zchladnout, pocukrujte a na talířku přelijte vanilkovou omáčkou. Je to velká dobrota, takže dost možná budete hned zítra péct další.

Erika a Kapka medu

Erika je nejen skvělá kuchařka, ale především zkušená autorka. A tyto dvě vášně spojila v blogu s poetickým názvem Kapka medu. „Vaření pro mě není o vážení a dodržování přesného receptu podle pokynů. Vařit se má s fantazií a citem. Chuťové pohárky má totiž každý naladěné jinak. Popravdě nejsem žádná dietářka ani miss fitness. Preferuji u vaření i čehokoli jiného zdravý selský rozum,“ říká Erika.  

Tip na úspornou chytrou troubu s automatickými programy

Nová extra velká kombinovaná trouba MORA VTS 785 BW  s funkcí páry a velkorysým vnitřním objemem 77 l umožňuje nastavit teplotu s přesností na jeden stupeň v úctyhodném rozmezí 30 až do 300 °C. Má 22 automatických pečicích programů včetně parních. Nechybí ani funkce pro zdravé horkovzdušné fritování bez tuku; přidáte-li i páru, povrch bude křupavější. Díky velkému průzoru ve dvířkách a dvojitému osvětlení nemusíte troubu zbytečně otevírat, takže nezkazíte pokrmy, které jsou choulostivé na pokles teploty a vlhkosti, jako třeba právě buchty. Díky patentovanému klenutému vnitřnímu prostoru po vzoru tradičních pecí peče rovnoměrně, k pohodlí přispívá praktický teleskopický výsuv i tlumené zavírání a otevírání dvířek a automatické čištění párou pomocí funkce ECO Clean. Trouba spadá do úsporné třídy A+. Stojí 9 990 Kč. 

MORA PLNÁ ŽIVOTA - www.mora.cz

MORA a příjemné chvíle s rodinou u dobrého jídla patří dohromady už bezmála dvě stě let.  I pro letošní rok je připraven dárek – všichni, kdo si koupí jakoukoliv vestavnou troubu MORA, dostanou navíc 10 kg mouky. Mohou tak v nové troubě rovnou připravit spoustu dobrot pro své blízké. A při nákupu setu vybraných trub, varných desek a myček mohou navíc získat až do konce června 2022 zdarma i kvalitní nádobí v hodnotě 4999 Kč. Více o akcích na www.mora.cz v sekci „Promo Akce“.

Bezplatná zákaznická linka
800 105 505
Každý pracovní den 8.00 - 16.00 h
Hledáte svého nejbližšího prodejce nebo naši značkovou prodejnu?
Zobrazit mapu