Pro chladné dny se hodí jídlo, které zahřeje na těle i na duši. Jako třeba pravý, nefalšovaný guláš z hovězího kližky a poctivé dávky cibule, který nepotřebuje zahustit moukou. Chce svůj čas, ale odvděčí se plnou chutí a rozpadajícím se masem. S knedlíkem a pár kolečky syrové cibule patří mezi tu nejklasičtější klasiku, kterou milují hlavně muži bez ohledu na věk. A když ho připravíte víc, máte i večeři na druhý den, kdy knedlíky nahradíte krajícem chleba. A jak známo, guláš je druhý den ještě lepší.
Doba přípravy: 30 minut, doba vaření: 2 hodiny
- 800 g hovězí kližky
- 4 cibule
- 6 snítek tymiánu
- 8 stroužků česneku
- 2 lžíce sladké mleté papriky
- 150 ml černého piva
- sůl, pepř
- 1 lžíci hladké mouky
- olej
Tajemství toho nejlepšího guláše jsou jen dvě: použitý druh masa a čas. A případně ještě trocha černého piva pro lepší barvu a lehounké tóny karamelu. Ten nejlepší guláš připravíte z velmi dostupné suroviny, a sice z hovězí kližky. Vedle čisté svaloviny obsahuje i vazy a úpony, které se dlouhou úpravou při nižší teplotě postupně rozpustí. Zbyde dokonale měkké, šťavnaté maso a středně hustá omáčka s plnou chutí a výraznou kořeněnou vůní, která už nepotřebuje k dokonalosti vůbec nic. Za pár korun připravíte jídlo, které zmizí z talířů rychlostí blesku.
A jak tu dobrotu připravit?
Maso očistěte a nakrájejte na kostky. Cibuli nakrájejte na měsíčky. Stroužky česneku nakrájejte na plátky. Na oleji opečte doměkka cibuli. Přidejte maso, promíchejte a opečte ho, aby se zatáhlo. Pak vmíchejte česnek, papriku a promíchejte. Poprašte hladkou moukou, ještě jednou promíchejte a pak přilejte pivo a případně tolik vývaru, aby bylo maso ponořené. Osolte, opepřete, přidejte tymián a přiklopte pokličkou. Guláš duste pod pokličkou dvě až dvě a půl hodinky. V průběhu vaření podle potřeby dolejte vodu nebo vývar.
TIP: Důležité je táhnout guláš pomalu při nízké teplotě pod bodem varu – některé indukční desky, jako třeba MORA VDIS 658 FF, mají dokonce i automatické funkce pro podobné situace, takže nemusíte během přípravy pokrm hlídat. Hotový guláš podávejte s bramborovým knedlíkem nebo krajíčky chleba.
Tip na skvělou indukční desku Tip:
Indukční varná deska MORA VDIS 658 FF nadchne každého kuchaře nejen flexibilitou varné plochy, ale i automatickými programy a mnoha speciálními funkcemi. Díky účinným oktagonovým induktorům můžete s funkcí FlexiZone spojovat plotýnky bez hluchých míst a využít prakticky celou plochu varného panelu. Bez problémů tak můžete vařit v libovolném nádobí – od malých hrnců a rendlíků až po skutečně velké kastroly a pekáče jakéhokoliv tvaru; varné plotýnky vlevo i vpravo jde totiž flexibilně propojovat. Funkce MoveZone pak umožňuje nastavit na spojené zóně různou intenzitu ohřevu, abyste pouhým posouváním nádobí mohli měnit teplotu pod připravovaným pokrmem. Přesně tak, jako na starých kachlových sporácích. Skvělé jsou i automatické programy pro rychlý var velkého množství vody, pro pomalé dlouhé vaření při nízké teplotě, šetrné rozpouštění, udržování v teple nebo grilování s přesnou úrovní propečení. Praktická funkce TimeService zaznamenává, jak dlouho už vaříte. Funkce Pause dočasně pozastaví vaření, aniž byste museli později znovu vše nastavovat. Varná deska v černé barvě má přední zkosenou hranu pro snadnější údržbu, ovládá se dotykově. Proti nechtěnému zapnutí má dětskou pojistku. Doporučená cena je 12 990 Kč.
MORA PLNÁ ŽIVOTA - www.mora.cz
MORA a příjemné chvíle s rodinou u dobrého jídla patří dohromady už bezmála dvě stě let. I pro letošní rok je připraven dárek – všichni, kdo si koupí jakoukoliv vestavnou troubu MORA, dostanou navíc 6 kg mouky. Mohou tak v nové troubě rovnou připravit spoustu dobrot pro své blízké. Více o akcích na www.mora.cz v sekci „Promo Akce“.