Víte na čem nejrychleji ohřejete pokrm?

Je rychlejší indukce, plyn nebo rychlovarná konvice?

Ať už renovujete kuchyni, stavíte úplně novou nebo jste se jen rozhodli, že staré spotřebiče vyměníte za nové, jistě jste si položili otázku, jaký typ ohřevu varné desky bude pro vás nejvhodnější. Vybrat ho za vás nemůžeme, ale poradit vám, to ano.

Žádná kuchařka si jistě nedokáže svoje království chutí a vůní představit bez varné desky či plotýnek. Pokud se tedy nechcete vrátit v čase zpět a vařit na ohništi, budete se muset rozhodnout, jaký typ varné plochy zvolíte. V současnosti se limity značně posunuly, při sestavování varných ploch totiž už lze jednoduše kombinovat i několik druhů ohřevu. Znamená to, že varná zóna může být připojena na elektřinu či plyn, nebo kombinovat obojí. Navíc už dávno nemusí být varná plocha součástí trouby, takže si oba spotřebiče můžete umístit v kuchyni přesně tam, kde vám budou vyhovovat nejvíce.

PLYN PRO MILOVNÍKY KLASIKY
Způsob ohřevu na plynu ocení nostalgické duše, které chtějí designovými plynovými hořáky ozdobit svoji rustikální kuchyni. Osvědčená klasika se pak postará o okamžité zahřátí pokrmu a jistě oceníte i fakt, že lze rychle regulovat plamen při potřebě snížení teploty. Navíc při vypnutí nenastane žádný další únik tepla.
Pokud se rozhodnete pro plynovou varnou desku, budete si muset položit hned několik otázek: na počet hořáků, materiál desky, možné funkce, barvu, tvar i stabilitu mřížek. Malé domácnosti zcela postačí dva hořáky, vícečlenná rodina spíše ocení čtyři, jakými disponuje například model plynové varné desky MORA VDP 645 GX1. Dříve oblíbené smaltové desky v současnosti spíše nahrazují nerezové, skleněné nebo sklokeramické. U modelu VDP 645 GX1 v černé barvě na elegantním skleněném tvrzené desce a v nerezovém rámu, pak jistě oceníte i masivní litinovou mřížku, která se postará o dostatečnou stabilitu hrnců na plotně, protože bezpečnost může být také jedním z kritérií, které váš výběr rozhodnou.

Na co ale pravděpodobně budete dbát nejvíce, jsou funkce nabízeného spotřebiče. Jistě vás bude zajímat, zda má varná deska integrované zapalování hořáků nebo jestli disponuje funkcí bezpečnostních pojistek, které eliminují samovolné vypnutí a případný únik plynu, jako je tomu u modelu VDP 645 GX1. Při konečném rozhodnutí by vás pak mohl ovlivnit i fakt, že je varná deska opatřena také trojitým hořákem s nástavcem WOK, který přípravu vašeho pokrmu ještě více urychlí a nabídne snadné vaření asijských jídel. Jakmile budete mít ve výše zmíněném jasno, stačí už jen nechat rozhodnout zdánlivé maličkosti, jako je barva, tvar a design.

Co je rychlejší - indukce, plyn nebo rychlovarná konvice?

zdroj: testovací laboratoř, závod Mora Moravia

Výše uvedené testování v závodu Mora Moravia ukázalo, že při ohřevu vody jasně vede rychlovarná konvice. Pokud se je jedná o pokrmy nejrychleji je ohřejete na indukci.

ELEKTRIKA V NOVÉM KABÁTU
Jistě si ještě pamatujete dobu, kdy naši rodiče vařili na elektrických plotýnkách, které byly oblíbené především pro svou stabilitu. Neefektivní však byl únik tepla po vypnutí i jejich pomalé rozehřívání. Aktuálním trendem elektrických varných desek jsou ale dávno sklokeramické či indukční povrchy.
Sklokeramická deska je mnohem praktičtější než klasické plotýnky, a to především proto, že litinu nahradil povrch pracující na principu elektrického odporu. Nerovnost litinové plotýnky vystřídal i dokonale hladký sklokeramický povrch, takže došlo také k minimalizaci ztráty tepelné energie. Podobné desky se pak vyznačují kromě rychlého ohřevu i vysokou bezpečností a velmi snadnou údržbou. Při výběru vás pak bude hlavně zajímat design a možné funkce. Například model od MORA VDST 647 FF nabídne nejen čtyři Hi-Light rychlé varné zóny, které pokrm ohřejí efektivně a v krátkém čase, či velmi praktické duo zóny, rozdělené na několik okruhů různé velikosti, jež si následně můžete aktivovat podle velikosti hrnců. Nadchne vás jistě i ukazatel zbytkového tepla a dětská pojistka, která zabrání nenechavým prstíčkům samovolné zapnutí spotřebiče. Sklokeramika navíc nabízí i velké množství designů, takže si vybere opravdu každý.

A ZASE TA INDUKCE
Stále vzrůstá také obliba indukčních povrchů. Ty pracují na odlišném principu ohřevu, teplo se nerozptyluje do prostoru, nýbrž zahřívá pouze dno speciálně vytvořené kovové nádoby, přičemž varná plocha zůstává stále chladná. Tento proces je díky takřka nulovým tepelným ztrátám jedním z energeticky nejméně náročných principů vaření. Navíc ještě vyniká svou rychlostí ohřevu. Indukční vestavná deska MORA VDI 660 FF například disponuje ještě přídavnou funkcí Sprint, která zvýší výkon až o 40 %. O maximální pohodlí u vaření se dále postará FlexiZóna, která umožňuje vaření v menších i velkých nádobách různých rozměrů tak, že deska intuitivně pozná zahřívaný povrch a přizpůsobí se tvaru nádobí.

Ať už se tedy rozhodnete pro plyn či elektriku, dnešní nabídka je natolik široká, že nelze říci, jaký typ ohřevu upřednostnit. Nechte tedy rozhodnout především osobní vkus a cit pro detail!

Bezplatná zákaznická linka
800 105 505
Každý pracovní den 8.00 - 16.00 h
Hledáte svého nejbližšího prodejce nebo naši značkovou prodejnu?
Zobrazit mapu