Bezlepkové vdolky

Hodnocení receptu
(0 hlasů)

Ingredience

  • 250 g bezlepkové směsi na těsto (nejlépe na kynuté těsto)
  • 250 ml vlažného mléka
  • 50 g cukru krystal
  • 15 g droždí
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 2 žloutky
  • ½ lžičky soli
  • 2 l oleje na smažení
  • povidla na potření
  • zakysaná smetana na potření
  • moučkový cukr na poprášení

POSTUP

Nejprve si připravte kvásek do těsta. V 80 ml vlažného mléka rozmíchejte polovinu cukru a přidejte rozdrobené droždí. Na teplém místě nechte vzejít kvásek.  

Mezitím si ve větší míse smíchejte bezlepkovou směs na těsto se zbytkem mléka a cukrem. Poté přidejte máslo, žloutky a sůl. Vše promíchejte, a nakonec přidejte vzejitý kvásek. Znovu důkladně promíchejte a vypracujte krásně jemné těsto na vdolky.  

Hotové těsto přikryjte utěrkou a dejte na 50 minut kynout na teplé místo.  

Nakynuté těsto poté vyklopte na pomoučnění vál a propracujte ho. Vál si znovu pomoučněte a z propracovaného těsta vyválejte placku zhruba 1 cm vysokou. Z placky za pomocí vykrajovátka o průměr 8 cm vykrojte kolečka, která dejte na pomoučněný vál na 30 minut pod utěrku nakynout.

Mezitím si začněte ve větším hrnci rozpalovat olej na smažení. Poté, co jsou vdolky nakynuté, pomocí palce v nich uprostřed zmáčkněte těsto, vytvoříte v nich tak důlek. 

Vdolky dejte do rozpáleného oleje smažit. Takto velké vdolky se budou smažit z každé strany 1-2 minuty. Hotový vdolek dejte na papírový ubrousek okapat a nechat lehce vychladnout.  

Vdolky potřete povidly a zakysanou smetanou. Nakonec poprašte moučkovým cukrem.

Bezplatná zákaznická linka
800 105 505
Každý pracovní den 8.00 - 16.00 h
Hledáte svého nejbližšího prodejce nebo naši značkovou prodejnu?

Zobrazit mapu