Cuketový koláč

Hodnocení receptu
(0 hlasů)

Ingredience

Potřebujete (na 1 plech):  
Na těsto:
  • 250 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 70 ml oleje
  • 50 ml smetany
  • 1 malou cuketu
  • 1 lžičku mleté skořice
  • 4 vejce  
Na dohotovení:
  • 500 g zakysané smetany
  • 1 tabulku bílé čokolády
  • mrazem sušené ovoce na zdobení
  • Doba přípravy: 40 minut
  • Doba pečení: 30 minut

POSTUP:

Cuketa těsto krásně zvláční. Na tento jednoduchý koláč můžete použít i citronovou nebo tmavou čokoládovou polevu. Vyzkoušejte i různé varianty mouky – chutná skvěle třeba se špaldovou nebo pohankovou, které mu navíc dodají jemnou oříškovou příchuť.

Do mísy vyklepněte vejce. Přidejte cukr a šlehejte do světlé a nadýchané pěny. Pak postupně přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a skořicí. Nakonec přidejte olej a smetanu. Ušlehejte hladké těsto.   Plech nebo formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Na vysypání můžete použít i kokos. Nalejte těsto a vložte do trouby předehřáté na 180 ℃. Pečte asi 35 minut.  

Mezitím nechte rozpustit bílou čokoládu ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě. Postupně do ní zašlehejte zakysanou smetanu. Krém naneste na vychladlý koláč. Ozdobte ovocem podle chuti.  

Další recepty z cukety