Dokonalý citronový koláč s rozmarýnem

Pokud máte rádi dezerty, které jsou lehké, svěží a přitom lahodně krémové, tento citronový koláč si zamilujete. Křehké těsto z másla a mandlové mouky se dokonale propojí s jemnou citronovou náplní, kterou provoní čerstvý rozmarýn. Výsledkem je jednoduchý citronový koláč, který působí elegantně jako francouzský citronový koláč, ale díky rozmarýnu má svůj vlastní originální charakter. Hodí se k odpolední kávě i jako slavnostní dezert, který na stole vždy zazáří.

MORA
3 hlasů
Tisknout Tisknout
Dokonalý citronový koláč s křehkým korpusem a citronovým krémem
Množství
Množství:
koláč o průměru 25 cm (10 porcí)
Příprava
Příprava:
20 minut
Vaření
Vaření:
45 minut
Náročnost
Náročnost:
snadné

Ingredience

Na korpus

Na náplň

Postup

Nejdříve si připravte těsto na koláč. K pozvolna rozpuštěnému máslu přidejte jedno celé vejce a metličkou prošlehejte. Přidejte větší špetku soli, hladkou mouku, mandlovou mouku a moučkový cukr. Dobře promíchejte a zpracujte v těsto.

Těsto dejte na chvíli do lednice.

Troubu předehřejte na 170 °C.

Vychlazené těsto vmačkejte do formy (vytvarujte co nejvyšší okraje) a tu opět dejte na chvíli do lednice.

Vmačkávání těsta na citronový koláč do koláčové formy

Jakmile je trouba předehřátá, propíchejte dno těsta ve formě vidličkou a vložte ho do trouby předpéct na 10 minut.

Nyní si připravte mísu na citronovou náplň. K pěti vejcím nalijte smetanu a společně ingredience vyšlehejte metličkou. K vyšlehané směsi nastrouhejte kůru ze dvou citronů. Strouhejte jen svrchní, žlutou část kůry.

Přidejte i šťávu ze 2 citronů. Přisypte ještě moučkový cukr a promíchejte. Nakonec do náplně přidejte čerstvý rozmarýn, který provoní nejen koláč, ale i celou vaši kuchyni.

Směs vajec, smetany a citronové kůry pro citronovou náplň

Předpečený korpus jste vyndali po 10 minutách z trouby. Opatrně do něj nalijte citronovou náplň a koláč vraťte zpět do trouby. Pečte zhruba 35 minut. To znamená, dokud nebude citronová náplň tuhá.

Nalévání citronové náplně do předpečeného korpusu

Během pečení můžete koláč uložit do nižší úrovně vaší trouby a v druhé polovině pečení zakrýt alobalem.

Upečený koláč nechejte dojít v otevřené troubě a později ho před podáváním ještě uložte na chvíli do lednice.

Užijte si tu báječnou aromatickou chuť!

Francouzský citronový koláč recept servírovaný s moučkovým cukrem
TIPY A RADY: Podávejte s oblíbenou kávou.

Podobné recepty

Bezplatná zákaznická linka
800 105 505
Každý pracovní den 8.00 - 16.00 h
Hledáte svého nejbližšího prodejce nebo naši značkovou prodejnu?
Zobrazit mapu