Dokonalý citronový koláč s rozmarýnem
Pokud máte rádi dezerty, které jsou lehké, svěží a přitom lahodně krémové, tento citronový koláč si zamilujete. Křehké těsto z másla a mandlové mouky se dokonale propojí s jemnou citronovou náplní, kterou provoní čerstvý rozmarýn. Výsledkem je jednoduchý citronový koláč, který působí elegantně jako francouzský citronový koláč, ale díky rozmarýnu má svůj vlastní originální charakter. Hodí se k odpolední kávě i jako slavnostní dezert, který na stole vždy zazáří.





Ingredience
Na korpus
Na náplň
Postup
Nejdříve si připravte těsto na koláč. K pozvolna rozpuštěnému máslu přidejte jedno celé vejce a metličkou prošlehejte. Přidejte větší špetku soli, hladkou mouku, mandlovou mouku a moučkový cukr. Dobře promíchejte a zpracujte v těsto.
Těsto dejte na chvíli do lednice.
Troubu předehřejte na 170 °C.
Vychlazené těsto vmačkejte do formy (vytvarujte co nejvyšší okraje) a tu opět dejte na chvíli do lednice.

Jakmile je trouba předehřátá, propíchejte dno těsta ve formě vidličkou a vložte ho do trouby předpéct na 10 minut.
Nyní si připravte mísu na citronovou náplň. K pěti vejcím nalijte smetanu a společně ingredience vyšlehejte metličkou. K vyšlehané směsi nastrouhejte kůru ze dvou citronů. Strouhejte jen svrchní, žlutou část kůry.
Přidejte i šťávu ze 2 citronů. Přisypte ještě moučkový cukr a promíchejte. Nakonec do náplně přidejte čerstvý rozmarýn, který provoní nejen koláč, ale i celou vaši kuchyni.

Předpečený korpus jste vyndali po 10 minutách z trouby. Opatrně do něj nalijte citronovou náplň a koláč vraťte zpět do trouby. Pečte zhruba 35 minut. To znamená, dokud nebude citronová náplň tuhá.

Během pečení můžete koláč uložit do nižší úrovně vaší trouby a v druhé polovině pečení zakrýt alobalem.
Upečený koláč nechejte dojít v otevřené troubě a později ho před podáváním ještě uložte na chvíli do lednice.
Užijte si tu báječnou aromatickou chuť!
