Domácí celozrnné rohlíky

Hodnocení receptu
(30 hlasů)

Ingredience

  • 500 g pšeničné celozrnné mouky
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 17 g čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru
  • 350 ml vlažné vody
  • 3 lžičky soli
  • mák nebo kmín na posypání

POSTUP: (asi 12 kusů)

  1. Mouku nasypte do mísy a doprostřed udělejte důlek. Nalijte do něj část vody, rozdrolte droždí a přidejte cukr.
  2. Mísu přikryjte a nechte 15 minut stát v teple.
  3. Přidejte zbylou vodu, máslo a sůl. Vypracujte pružné těsto a to nechte pod utěrkou kynout asi 1 hodinu.
  4. Vykynuté těsto rozdělte na 12 stejných kusů a z každého udělejte kuličku.
  5. Tu roztáhněte do tvaru trojúhelníku a poté ho zaviňte do tvaru rohlíku.
  6. Každý rohlík mírně zahněte a skládejte s dostatečnými rozestupy na plech.
  7. Rohlíky nechte ještě 15 minut kynout.
  8. Před pečením rohlíky potřete vodou (nebo vejcem) a posypte mákem.
  9. Pečte v troubě na 200 °C asi 10 minut nebo dozlatova.

Další recepty na domácí pečivo

Sladké domácí loupáčky

Moučníky, dezerty, cukroví

Sladké domácí loupáčky

Semínkový chléb

Předkrmy, chuťovky

Semínkový chléb