Houbové rizoto

Hodnocení receptu
(17 hlasů)

Ingredience

  • 6 lžic olivového oleje
  • 100 g másla
  • 300 g žampionů
  • 2 menší cibule
  • 1 bílá část větší jarní cibulky
  • 400 g rýže na rizoto
  • 1 l vývaru
  • snítka tymiánu, rozmarýnu, libečku a saturejky
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • 130 g parmazánu
  • 200 g 15% zakysané smetany
  • zelená část z jarní cibulky

POSTUP:

V elektrické pánvi si rozehřejte 3 lžíce olivového oleje a 50 g másla. Na másle a oleji orestujte na tenké plátky nakrájené žampióny. Žampióny přidávejte postupně, jinak začnou pouštět vodu a budou se dusit. Jakmile jsou žampióny do zlatova orestované, dejte je z pánve do misky.

V pánvi si znovu rozpusťte zbytek olivového oleje a másla a lehce na něm orestujte nadrobno nakrájenou cibuli s bílou částí jarní cibulky.

Poté co je cibulka orestovaná, postupně přidávejte rýži. Tu přidávejte po trochách, aby se spojila s tukem. Rýži předem neproplachujte, škrob z rýže vytvoří mazlavé, krémové rizoto. 

Jakmile máte vmíchanou všechnu rýži, přidejte teplý vývar, bylinky a prolisovaný česnek. Vše důkladně promíchejte, dejte na mírný stupeň, přiklopte pokličkou a za občasného míchání vařte dokud rýže nevpije všechen vývar a nezačne být mazlavá.

Poté co je rýže hotová, vyndejte bylinky a přidejte najemno nastrouhaný parmazán, zakysanou smetanu a opražené houby. Znovu důkladně promíchejte, přiklopte pokličkou a nechte 5 minut na mírný stupeň provařit. Dochuťte solí a pepřem.

Při servírování posypte nadrobno nakrájenou zelenou částí z jarní cibulky.

Další recepty italské kuchyně

Boloňské lasagne s mletým masem

Rýže, těstoviny, pizza

Boloňské lasagne s mletým masem

Domácí pizza na plech

Rýže, těstoviny, pizza

Domácí pizza na plech

Těstoviny z jedné pánve

Rýže, těstoviny, pizza

Těstoviny z jedné pánve