Hovězí po Burgundsku s bramborovou kaší

pomlčka
pomlčka
tisknout tisk sdílet sociální sítě
/data/images/recepty/motives/432/4f/hovezi-po-bur-mora-recept.webp

Ingredience

šipka

Příprava masa

Příprava zeleninového základu

Postup

šipka

POSTUP

Maso nakrájejte na stejně velké kostky (cca 4x4 cm) a dejte do větší mísy. Přidejte snítku rozmarýnu a tymiánu, bobkový list, kuličky nového koření a černého pepře. Zalijte červeným vínem a promíchejte tak, aby bylinky a maso byly potopené ve víně. Mísu zadělejte fólií a dejte na 24 hodin odležet do lednice. Maso tak natáhne chuť vína a bylinek.  

Jakmile je maso naložené, vyndejte jej z vína a dejte ho okapat a poté osušte. Z vína vyndejte všechny bylinky, později je použijete při dušení.  

Víno dejte do hrnce a dejte ho vařit. Jakmile začne vařit, naběračkou z hladiny posbírejte bílkovinu z masa, která se do vína dostala. Nechte poté vařit ještě pár minut, dokud se nevyvaří všechen alkohol a nezůstane pouze chuť vína. Svařené víno ještě můžete přecedit přes plátýnko, aby bylo krásně čisté. Přeceděné, jej dejte ještě zahřát, aby bylo horké, až ho budete používat do zeleninového základu.  

Mezitím, co se víno provařuje, vezměte si velký hrnec s tlustým dnem a nechte v něm rozpustit špek. Na špeku poté z každé strany orestujte kostky masa. Orestované maso dejte do mísy stranou odležet. Je důležité, aby se vám maso nespálilo a nebyla tak omáčka hořká.  

Poté, co máte všechno maso orestované, tak ve stejném hrnci, co se restovalo maso, připravíte zeleninu. Na rozpuštěný špek přidejte na větší kousky nakrájené žampióny a orestujte je dozlatova. Je důležité s nimi míchat, aby se vám nic nepřipálilo. Pokud bude potřeba, můžete přidat olivový olej.  

Když máte žampiony dokonale orestované, přidejte na kostičky nakrájenou petržel, celer a mrkev. Vše orestujte do krásné hnědé barvy. Důkladně promíchávejte, aby se vám nic nepřichytilo a omáčka nezhořkla. Jakmile už bude zelenina hotová, přidejte před jejím koncem nadrobno nakrájenou cibuli a nechte jí ve směsi zesklovatět.    

Do hotového zeleninového základu dejte rajský protlak. Důkladně ho do zeleniny vmíchejte a zhruba jen minutku restujte. Poté přidejte horké svařené víno a horký hovězí vývar. Důkladně promíchejte a přiveďte k varu. Poté přidejte kostky restovaného masa a bylinky.  

Promíchejte a přiklopte poklicí. Za občasného míchání a případného dolití vývaru duste zhruba 2 - 3 hodiny. Záleží na kvalitě hovězího masa.  

Poté co je maso hotové, vyndejte zbytky větviček z bylinek a dochuťte solí dle potřeby.  

Podávejte s bramborovou kaší.

Podobné recepty

šipka
Tradiční svíčková na smetaně
Ostatní maso
Tradiční svíčková na smetaně

Královna mezi českými jídly. Recept na svíčkovou bývá považován za velmi složitý. S naším receptem tradiční svíčkovou hravě zvládnete. Na nedělním stole se bude vyjímat a pochutná si celá rodina.

5 porcí
pomlčka
2 hodiny pečení v troubě
pomlčka
náročné
Banner akce
Chcete pomoci s výběrem, nebo chcete poradit s něčím jiným?
Bezplatná zákaznická linka
+420 800 105 505
Hledáte svého nejbližšího prodejce, nebo naši značkovou prodejnu?
Ukázat na mapě
Kupte troubu MORA a dostanete od nás na pečení 6 kg mouky Babiččina volba zdarma.
Více o akci