Mezi moučníky v České republice na podzim jasně vede jablečný štrúdl. V dnešním receptu najdete recept na celozrnné těsto, které nepraská a má výbornou chuť díky spojení kokosového oleje s tradičním máslem.
Do větší mísy nasypte mouku se špetkou soli. Přidejte jogurt, rozpuštěný kokosový olej, povolené máslo, vejce a vodu a těsto dobře zpracujte rukama. Zpracované těsto odložte na 20 minut do lednice.
Jablka bez slupek nastrouhejte nahrubo. (Přebytečnou šťávu vylijte.)
Odleželé těsto vyválejte na pomoučeném válu na obdélník.
Těsto zasypte nasekanými vlašskými ořechy. Na ořechy rovnoměrně rozprostřete nastrouhaná jablka a posypte je skořicovým cukrem a rozinkami.
Nyní zarolujte štrúdl tak, aby byl okraj těsta schovaný vespodu nohavice.
Hotový štrúdl přendejte na plech s pečicím papírem. Štrúdl pomažte rozkvedlaným vejcem a pečte 25 minut v troubě předem vyhřáté na 180 stupňů.
Upečený štrúdl nechte vychladnout a před servírováním ho nezapomeňte poprášit moučkovým cukrem.