Křehký tvarohový koláč

Hodnocení receptu
(0 hlasů)

Ingredience

Potřebujete (na 1 kulatou formu):  
Na těsto:
  • 250 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 70 g cukru
  • 1 lžičku nastrouhané citronové kůry
  • 125 g másla  
Na dohotovení:
  • 750 g měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • 6 lžic moučkového cukru
  • 1 lžíci škrobu
  • 1 tabulku tmavé čokolády
  • 2 lžíce másla
  • ovoce na zdobení
Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 45 minut  

POSTUP:

Na tomto koláči se nedá nic pokazit. Těsto můžete nechat dvě hodinky uležet v chladu, ale není to nutné. Na náplň lze kombinovat tvaroh, mascarpone, ricottu, jogurt i zakysanou smetanu. Můžete přidat rozmixované ovoce podle sezony nebo použít ovoce jen na zdobení.

Do mísy nasypte mouku a přidejte cukr a citronovou kůru. Promíchejte a přidejte vejce a pokrájené změklé máslo. Vše důkladně promíchejte a vypracujte hladké těsto bez hrudek. Pak ho vyválejte a přendejte do formy vyložené pečicím papírem. Vytvarujte i okraje.  

Tvaroh dejte do mísy. Přidejte cukr, vejce, škrob a důkladně prošlehejte. Tvaroh pak naneste na těsto. Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 ℃. Pečte 40 až 45 minut.  

Do misky nalámejte čokoládu. Misku položte na rendlík s vroucí vodou a nechte čokoládu rozpustit. Přidejte máslo, promíchejte, až se rozpustí a vznikne poleva. Polevu nalejte na vychladlý koláč. Když poleva ztuhne, dozdobte koláč ovocem.

Další recepty s tvarohem

Domácí pribináček

Moučníky, dezerty, cukroví

Domácí pribináček

Tvarohová štola

Vánoční cukroví a likéry

Tvarohová štola

Fitness dort

Bezlepkové recepty

Fitness dort