Quiche lorraine (lotrinský koláč)

Klasika pocházející ze severovýchodní Francie z oblasti Lotrinska. Řeč je o quiche lorraine neboli lotrinském koláči. Křehké těsto a bohatá chutná náplň je prostě úžasná kombinace, na které si jistě rádi pochutnáte. 

3 hlasů
Tisknout Tisknout
Quiche lorraine (lotrinský koláč) - recept
Množství
Množství:
8 porcí (forma 28 cm)
Příprava
Příprava:
25 minut
Vaření
Vaření:
35 minut
Náročnost
Náročnost:
snadné

Ingredience

Na těsto

Na náplň

Postup

Nejdříve si připravte těsto. Ke špaldové mouce přidejte dvě ploché lžičky soli, vejce, studenou vodu a plátky másla. Rukama spojte ingredience v hladké těsto. Těsto zabalte do potravinové fólie nebo igelitového sáčku a dejte ho na hodinu odpočívat do lednice.

Na pánvi na trošce oleje orestujte slaninu pokrájenou na malé kostičky a cibuli pokrájenou na proužky. Lehce dochuťte solí a přidejte lžičku provensálského koření. Odstavte.

V míse rozmíchejte metličkou zakysanou smetanu se třemi vejci. Dejte zatím také stranou.

Studené těsto rozválejte na placku a přeneste jej do formy. Vytvořte z těsta okraje. 

Lotrinský koláč - recept - válení těsta

Na těsto rovnoměrně rozprostřete opečenou slaninu s cibulí. 

Lotrinský koláč - recept - posypání slaninou

Zasypte koláč strouhaným čedarem a přelijte připravenou vaječnosmetanovou směsí.

Lotrinský koláč - recept - posypání čedarem a přelití připravenou vaječnosmetanovou směsí.

Lotrinský koláč vložte do předehřáté trouby a pečte při 180 stupních 35 minut. Ideálně horkovzduchem. Nazlátlé okraje těsta vám napovědí, že máte hotovo. A můžete podávat!

Quiche lorraine (lotrinský koláč) - mora recept
TIPY A RADY: Lotrinský koláč si můžete připravit v mnoha variacích. Experimentovat můžete vyzkoušením různých druhů tvrdých sýrů a do koláče můžete přidávat klidně i zeleninu.

Podobné recepty

Bezplatná zákaznická linka
800 105 505
Každý pracovní den 8.00 - 16.00 h
Hledáte svého nejbližšího prodejce nebo naši značkovou prodejnu?
Zobrazit mapu