




Ingredience
Na těsto
Na náplň
Postup
Nejdříve si připravte těsto. Ke špaldové mouce přidejte dvě ploché lžičky soli, vejce, studenou vodu a plátky másla. Rukama spojte ingredience v hladké těsto. Těsto zabalte do potravinové fólie nebo igelitového sáčku a dejte ho na hodinu odpočívat do lednice.
Na pánvi na trošce oleje orestujte slaninu pokrájenou na malé kostičky a cibuli pokrájenou na proužky. Lehce dochuťte solí a přidejte lžičku provensálského koření. Odstavte.
V míse rozmíchejte metličkou zakysanou smetanu se třemi vejci. Dejte zatím také stranou.
Studené těsto rozválejte na placku a přeneste jej do formy. Vytvořte z těsta okraje.

Na těsto rovnoměrně rozprostřete opečenou slaninu s cibulí.

Zasypte koláč strouhaným čedarem a přelijte připravenou vaječnosmetanovou směsí.

Lotrinský koláč vložte do předehřáté trouby a pečte při 180 stupních 35 minut. Ideálně horkovzduchem. Nazlátlé okraje těsta vám napovědí, že máte hotovo. A můžete podávat!
