Novoroční čočka s uzeným

Hodnocení receptu
(0 hlasů)

Ingredience

Čočka s uzeným
  • 1,5 hrnku zelené čočky
  • 2,5 hrnku vody
  • sůl
  • 1 lžíce octa
  • 300 g uzeného masa
  • trocha cukru (kdo má rád sladko-kyselou variantu)  
Cibulka
  • 2x červená cibule
  • 3 lžíce olivového oleje  
Ztracené vejce
  • 4 vajíčka
  • 2 litry vody
  • 2 lžíce octa

POSTUP

Čočku několikrát propláchněte pod teplou vodou a poté jí dejte vařit do osolené vody. Čočku vařte do měkka, aby byla tak na skus dobrá, ale né rozvařená. Poté, v případě potřeby slejte přebytečnou vodu. Do uvařené čočky dejte ocet a dochuťte podle potřeby.  

Během vaření čočky si nakrájejte na drobné kostičky červenou cibuli a dejte jí smažit na rozpálený olivový olej. Cibulku smažte na středním plameni a co nejdéle, aby se cibulka stala krásně křupavá. Po usmažení jí dejte okapat na papírový ubrousek.  

Uzené maso nakrájejte na plátky a z obou stran jej osmažte na sucho na pánvi.  

Na přípravu ztraceného vejce budete potřebovat menší hrnec. Dejte vařit vodu a jakmile začne vařit, přidejte ocet. Za pomocí lžíce vytvořte co největší vír a vložte do něj vyklepnuté vejce z malé mističky. Jakmile tam vejce vložíte, snažte se ještě trochu vytvořit vír, aby se žloutek co nejlépe ovalil bílkem. Vařte zhruba 3 minuty, poté vyjměte děrovanou naběračkou a rovnou servírujte. Na čočku posypanou usmaženou cibulkou s plátkem uzeného masa.