Segedínský guláš

Hodnocení receptu
(16 hlasů)

Ingredience

  • 800 g BIO vepřového masa (plec bez kosti)
  • 2 cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce červené mleté papriky
  • cca 500 ml teplé vody
  • sůl a pepř
  • 1 lžička kmínu
  • 1 bobkový list
  • 500 g kysaného bílého zelí
  • 1 plechovka bílých fazolí
  • 200 g zakysané smetany
  • chleba nebo houskový knedlík jako příloha

POSTUP:

Maso nakrájejte na větší kousky a opečte je z každé strany ve velkém hrnci. Maso se tak zatáhne. Nedávejte do hrnce všechno maso naráz, jinak začne pouštět šťávu a bude se zbytečně dusit.

Jakmile máte všechno maso důkladně zatáhnuté, vyndejte ho a do hrnce dejte olej a dozlatova na něm osmahněte nadrobno nakrájené cibule. Jakmile je cibule hotová, přidejte zpět osmahnuté maso a poprašte mletou sladkou paprikou. Důkladně promíchejte a pak hned zalijte horkou vodou. Paprika se vám nesmí začít připalovat, jinak zhořkne.

Poté přidejte do hrnce sůl, kmín, bobkový list a vše duste 45 minut. 

Mezitím si propláchněte kysané zelí (zkuste i výborné domácí kysané zelí) a nechte jej odkapat. Na konci doby vaření přidejte všechno zelí a ještě 15 minut duste.

Jakmile je vše uvařené, přidejte najemno rozmixované fazole, které guláš krásně zahustí, a zakysanou smetanu. Guláš nechte ještě chvíli povařit, případně jej dochuťte solí a ještě horký servírujte s knedlíkem nebo chlebem.


DOPORUČUJEME:

Tradiční segedínský guláš nejlépe uvaříte na tradičním plynovém sporáku MORA.

Další recepty se zelím

Domácí kysané zelí

Saláty, zelenina

Domácí kysané zelí

Pohankové karbanátky

Předkrmy, chuťovky

Pohankové karbanátky