Domácí kysané zelí

Hodnocení receptu
(18 hlasů)

Ingredience

  • 1 kg bílého zelí
  • 15 g soli

POSTUP:

Zelí důkladně očistěte, rozkrojte na čtvrtky a vykrojte z něj tvrdou část košťálu. Zelí pak krájejte na velmi jemno.

Ve velké míse smíchejte zelí se solí a pořádně rukama prohněťte. Propracujte tak, aby zelí začalo pouštět šťávu. Jakmile začne pouštět šťávu, můžete jej začít pěchovat do důkladně omyté nádoby. Nádobu můžete použít buďto speciální na kvašenou zeleninu nebo obyčejnou zavařovací sklenici.

Zelí pěchujte do nádoby tak, aby bylo ponořené ve šťávě. V případě zavařovací sklenice do ní vložte menší (rovněž důkladně umytou) sklenici, kterou stlačíte vrstvu zelí a zatěžkáte například oblázky. Důležité je, aby veškeré zelí bylo pod hladinou šťávy, která musí mít přístup k vzduchu. Sklenici tedy neuzavírejte.

Nádobu se zelím pak uložte na místo, kde je stálá teplota kolem 20 °C, do stínu a nechte kvasit 3 až 5 dní.

Kvašené zelí v nádobě dobře uzavřete a vložte do lednice, kde vydrží 1 až 2 měsíce i déle, pokud jej nabíráte vždy čistou lžící nebo vidličkou.

TIP: Kvasit můžete i jiné druhy zeleniny a skvělé jsou i jejich kombinace. Můžete přidat i různé koření, jako například kmín nebo chilli.


DOPORUČUJEME:
Důkladně umyté sklenice pro kvašení zelí zajistí myčka nádobí IM 651 s účinností mytí a sušení "A".

Další recepty na zpracování ovoce a zeleniny

Domácí kečup z rajčat

Předkrmy, chuťovky

Domácí kečup z rajčat

Hrušková povidla pečená v troubě

Moučníky, dezerty, cukroví

Hrušková povidla pečená v troubě

Pečená marmeláda

Moučníky, dezerty, cukroví

Pečená marmeláda

Švestkové čatní

Předkrmy, chuťovky

Švestkové čatní

Bezplatná zákaznická linka
800 105 505
Každý pracovní den 8.00 - 16.00 h
Hledáte svého nejbližšího prodejce nebo naši značkovou prodejnu?

Zobrazit mapu