Nekynuté slavnostní rohlíčky z kysané smetany

Hodnocení receptu
(6 hlasů)
Recept poslal/a
Jana Morávková, Brandýs nad Labem

Doba přípravy
1 h

Ingredience

  • 400 gramů hladké mouky
  • 200 gramů (ml) zakysané smetany
  • 250 gramů másla (nenahrazujte jiným tukem)
  • sůl - větší špetka
  • 1 vejce
  • cukr moučka na obalení
  • povidla (nebo tvaroh, ořechy, mák, marmeláda...) na náplň

Nekynuté slavnostní rohlíčky ze zakysané smetany, známé také jako Svatomartinské nekynuté rohlíčky jsou ze surovin, které běžně najdete doma. Pečou se z mouky, soli, másla a zakysané smetany.

Z těchto surovin vypracujeme těsto, které necháme v lednici odpočinout přes noc (nebo alespoň 3-4 hodiny). Druhý den rozdělíme těsto na 4 díly. Z každého dílu vyválíme kulatou placku, kterou rozdělíme na 8 dalších dílků, jako kdybychom krájeli pizzu. Na širokou stranu dáme lžičku náplně (nedávejte moc, aby náplň nevytekla) a zavineme směrem ke špičce středu a konce jemně ohneme do tvaru rohlíčku.

Před pečením všechny rohlíčky potřeme rozšlehaným vejcem. Rohlíčky pečeme v předehřáté troubě na 180°C, přibližně 15-20 minut do zlatova. Po upečení ještě vlažné svatomartinské rohlíčky obalíme v moučkovém cukru, nebo je zcela vychladlé cukrem moučka pocukrujeme.

Rohlíčky jsou velmi chutné a mohou mít různou náplň. Klasikou jsou povidla, ale můžete je plnit například ořechovou, tvarohovou nebo makovou náplní. Nám se osvědčila i obyčejná marmeláda. 

Další recepty ke kávě

Kremrole

Moučníky, dezerty, cukroví

Kremrole

Kakaový chlebíček s hruškami

Moučníky, dezerty, cukroví

Kakaový chlebíček s hruškami