Klasický buřtguláš s bramborem
Buřtguláš je srdcovka české kuchyně – jednoduchý, sytý a plný poctivých chutí. Tento klasický recept na buřtguláš ze špekáčků s bramborem vás nadchne svou vůní i snadnou přípravou. Sladká paprika, kousek česneku, majoránka a sádlo vytvoří základ, ke kterému se perfektně hodí i pikantní klobása. Ať už hledáte recept na rychlou večeři nebo hutné jídlo na chalupu, tenhle buřtguláš nikdy nezklame.





Ingredience
Postup
Nejprve oloupejte buřty a nakrájejte je na kolečka nebo na kostičky, podle preferencí. Cibuli nakrájejte nadrobno. Brambory oloupejte a nakrájejte na středně velké kostky.
V hrnci rozpusťte sádlo a na něm lehce orestujte nakrájenou cibuli. Těsně předtím, než začne cibule zlátnout, přidejte nakrájené buřty. Společně je restujte, dokud cibule nezezlátne a buřty se lehce opečou.
Do základu přidejte prolisovaný česnek a mletou sladkou papriku. Směs krátce orestujte – jen tolik, aby se paprika rozvoněla, ale nespálila. Poté vše podlijte vývarem.
Přidejte do hrnce kmín, majoránku a nakrájené brambory. Vše dobře promíchejte a vařte přibližně 20 minut, dokud brambory nezměknou.
Jakmile jsou brambory uvařené, odeberte si z hrnce asi sklenici tekutiny. Do této odebrané části přidejte nadrobený vnitřek starého chleba (bez kůrky). Směs rozmixujte tyčovým mixérem dohladka a vraťte ji zpět do hrnce, aby se buřtguláš zahustil.
Vše dobře promíchejte a ještě krátce povařte. Dle chuti osolte a opepřete. Hotový buřtguláš podávejte s čerstvým chlebem a posypaný nasekanou petrželkou.
