Celerová polévka

Hodnocení receptu
(0 hlasů)

Ingredience

  • Doba přípravy: 30 minut
  • Doba vaření: 40 minut  
  • 4 porce  
 
  • 1 středně velkou hlávku celeru
  • 1 šalotku
  • 1 velkou bramboru
  • 1 stroužek česneku
  • ½ lžičky římského kmínu
  • sůl, pepř
  • 1 lžíci másla
  • 150 g ricotty
  • 150 g anglické slaniny
  • 1 snítku rozmarýnu
  • 1 lžíci černého sezamu
  • 1 l zeleninového vývaru (nebo 1 kostku bujonu)
  • 1 lžíci másla

POSTUP:

Celer oloupejte a nakrájejte na kostičky. Totéž udělejte s bramborou. Stroužek česneku nakrájejte na plátky, šalotku najemno.  

V hrnci nechte rozpustit máslo a krátce na něm opečte šalotku. Přidejte česnek, kmín a nechte rozvonět. Poté vmíchejte celer, brambory, promíchejte, krátce opečte a zalejte vývarem. Osolte, opepřete, přidejte lístky rozmarýnu a přiveďte polévku k varu.  

Vařte ji, dokud celer nebude měkký. Poté polévku rozmixujte tyčovým mixérem. Slaninu nakrájejte na kostičky, opečte dokřupava a vmíchejte do polévky. Nakonec ji podle chuti ještě osolte.  

Každou porci ozdobte lžící ricotty a trochou sezamu. Můžete podávat s opečeným toustem.  

Tip: Zeleninu můžete také předpéct v troubě. Nakrájet, pokapat olejem, osolit a vložit do trouby. Opéct dozlatova a pak ji přidat do vývaru a rozmixovat. Bylinky kombinujte podle chuti. Bude se hodit petrželka, pažitka i tymián.