Kváskový chléb

Hodnocení receptu
(0 hlasů)

Ingredience

Potřebujete (na 1 bochník):  
  • 2 hrnky pšeničné chlebové mouky
  • 3 hrnky celozrnné žitné mouky 2
  • ½ hrnku vlažné vody
  • 3 lžíce instantního chlebového kvásku
  • 1 kostku čerstvého droždí
  • 1 lžičku cukru
  • 3 lžičky soli 
  • 3 lžičky drceného kmínu
  • Doba přípravy: 30 minut
  • Doba kynutí: 1 hodina
  • Doba pečení: 1 hodina

POSTUP:

Do vlažné vody přidejte rozdrobené droždí, cukr a lžičku mouky. Promíchejte a na teplém místě nechte vzejít kvásek.  

Mezitím nasypte do mísy obě mouky, přidejte sůl, kmín, instantní kvásek a promíchejte. Přilejte kvásek z čerstvého droždí a vše důkladně propracujte, až vznikne hladký bochník těsta. Nechte kynout v míse asi 15 minut. Těsto pak ještě jednou propracujte, dejte do moukou vysypané ošatky, poprašte moukou a nechte kynout dalších 45 minut.  

Vykynuté těsto pak přendejte do chlebové formy. Potřete ho studenou vodou a vložte do trouby předehřáté na 180 C. pečte ho asi hodinku.

Další recepty na domácí pečivo

Pivní rohlíky

Předkrmy, chuťovky

Pivní rohlíky

Semínkový chléb

Předkrmy, chuťovky

Semínkový chléb

Batátový chléb s fetou

Předkrmy, chuťovky

Batátový chléb s fetou